la contra

«Estem millorant Tortosa»

L'Ajuntament cobreix les obres amb lones informatives, quatre mesos després que el govern descartés una proposta d'Amics dels Castells i del Nucli Antic per «falta de patrocinadors»

Una nova plaga s'ha escampat pels carrers de Tortosa, ara que ha tornat a fer calor. I no són els escarabats ni la mosca negra, sinó una sèrie de lones informatives que l'Ajuntament està instal·lant a les obres que fan als carrers de la ciutat. A les lones es llegeixen les frases «Estem millorant Tortosa» i «Disculpeu les molèsties», i ja n'hem pogut veure les primeres a les obres de reforma integral del carrer Bisbe Aznar, que van començar la setmana passada, a principi de juliol, i també a la rehabilitació de l'antic mercat de Ferreries, unes obres que van començar al febrer. Per tant, l'Ajuntament està cobrint amb tendals les actuacions que acaben de començar, però també les que fa mesos que s'estan fent. Fins i tot es poden trobar lones als llocs més inversemblants. El cas més cridaner potser és el de les tres lones que cobreixen les tanques d'un contenidor de runes a la plaça Ramon Cabrera, i que pertany a la rehabilitació de l'antiga comissaria, on s'han d'instal·lar les noves dependències municipals de Serveis Socials. Tres lones amb el lema «Estem millorant Tortosa» per embolicar un contenidor ple de runa és un excés superflu.

Però més enllà d'aquesta anècdota, el que cal tenir en compte és que l'Ajuntament s'ha limitat a escoltar una proposta que arriba des de la societat civil. L'alcalde, el convergent Ferran Bel, ja va garantir que el seu seria un govern que sabria escoltar la gent, els ciutadans. Però molts ens vam creure que havia descartat la proposta que a finals de març va llançar l'entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa. Quatre mesos després, veiem que no ha estat així. En concret, Amics dels Castells va instar l'Ajuntament i la Generalitat a millorar la senyalització turística, així com la protecció de les obres del pla integral del nucli antic (Pincat). El president de l'entitat, Jordi Jordan, va afegir-hi que la manera com s'estaven fent les obres al nucli històric demostrava quina havia estat la sensibilitat que s'ha tingut pel patrimoni i el turisme a Tortosa. «Els turistes es troben al mig de les obres, quan vénen a veure el patrimoni, sense que ningú els expliqui quines obres s'estan fent», va lamentar Jordan, que també va reclamar a les administracions «més sensibilitat» per als veïns del nucli antic, que durant anys han patit l'estat de degradació dels barris, i ara també les molèsties de les obres. «No demanem res de l'altre món, sinó que se senyalitzi degudament el patrimoni, que es posin tanques als perímetres de les zones en rehabilitació, i que es tapin les obres amb lones explicatives, com es fa en molts llocs», va afegir-hi.

Quatre dies després, Bel va dir que entenia les bones intencions de la reclamació d'Amics dels Castells, però va descartar-la pel cost de l'operació i per la «falta de patrocinadors» que ajudessin a finançar les lones. Tothom va entendre que si l'Ajuntament tenia uns diners per fer unes obres, no podia destinar-ne una part a cobrir-les amb tendals, ja que els euros s'han de gastar en allò que s'han de gastar. De fet, es va donar per bona la resposta de Bel a la demanda d'Amics dels Castells, afirmant que l'Ajuntament senyalitzaria els espais del nucli històric de manera permanent. Per això ha sorprès que, quatre mesos després d'aquelles paraules, el consistori haja començat a instal·lar tendals embolcallant les diferents obres. És cert que fa més modern i dóna una imatge més de capital, i més ara que milers de turistes visitaran Tortosa i el seu nucli històric amb motiu de la Festa del Renaixement. Però potser algú hauria d'explicar quin ha estat el motiu d'aquest canvi de criteri sobtat, i quant costarà aquesta operació de cosmètica urbanística als veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes