Administracions

Terra Alta

Més serveis amb els ingressos eòlics

Vilalba dels Arcs estrena el servei educatiu de 0 a 3 anys, subvencionat per l'Ajuntament

Els ingressos dels parcs eòlics superen els quatre-cents mil euros per a l'administració local

L'Ajuntament i
la Generalitatnegocien que es canvien els llums intermitents dels molinets

Mentre la majoria de municipis retallen serveis i els ajuntaments estan al límit de l'endeutament, n'hi ha alguns que l'esquiven. És el cas de Vilalba dels Arcs, que, segons ha explicat l'alcalde, Francesc Domènech, no té dèficit municipal. “Teníem un crèdit de 18.000 euros que hem liquidat, les nostres finances estan molt sanejades”, ha manifestat Domènech. Un sanejament que és possible pels ingressos que rep aquest poble, eminentment agrícola, dels tres parcs eòlics i de la planta fotovoltaica que hi ha al municipi. De fet, en els darrers tres anys el pressupost municipal de Vilalba dels Arcs gairebé s'ha duplicat i enguany és d'1,1 milions d'euros. “El 2009 vam rebre més de vuit-cents mil euros dels parcs eòlics, una quantitat que inclou els permisos d'obra dels aerogeneradors i el que cobrem sobre la producció del parc”, ha explicat l'alcalde.

Actualment, hi ha tres parcs eòlics en funcionament a Vilalba dels Arcs amb 33 molins, que fan 100 metres d'altura. L'Ajuntament estima que els ingressos anuals superaran els quatre-cents mil euros els pròxims anys, una quantitat que li permet posar en marxa nous serveis municipals tot i la crisi econòmica. En aquest sentit, aquest mes de setembre s'ha inaugurat la llar d'infants Els Catxapets, que ofereix 30 places per a xiquets i xiquetes d'entre 0 i 3 anys. “Era una demanda de moltes mares, que fins ara depenien de les iaies o bé portaven les criatures a la llar d'infants de Gandesa”, ha dit Domènech. Tot i que Vilalba dels Arcs té una població de poc més de set-cents habitants i molt envellida, hi ha 13 infants que han començat el curs a la nova llar d'infants. “Si volem atreure població hem d'ampliar els serveis”, ha manifestat l'alcalde. La llar d'infants s'ha construït en un espai annex a l'escola i ha tingut un cost de 260.000 euros, finançats entre el Departament d'Ensenyament, la Diputació i l'Ajuntament (que hi ha destinat 25.000 euros). Al marge de la construcció de l'edifici, l'Ajuntament es farà càrrec del manteniment de les instal·lacions i de les subvencions a les famílies de Vilalba dels Arcs per fer més atractiu el servei. Tot plegat suposarà un cost anual d'uns quinze mil euros. “Sense els ingressos que rebem dels parcs eòlics no podríem assumir la despesa de la llar d'infants”, ha assegurat Domènech. Per a cada infant de Vilalba dels Arcs, l'Ajuntament aporta una subvenció de 25 euros, de tal manera que la quota mensual és de 60 euros.

La llar d'infants no és l'única inversió possible a Vilalba pels ingressos de l'eòlica. “Hem reformat el casal municipal, els veïns tenen les festes i la piscina gratuïta i la nostra prioritat aquest mandat serà arreglar la pavimentació dels carrers i renovar les piscines”, ha dit l'alcalde.

Contaminació lumínica

La implantació eòlica també té aspectes negatius i la contaminació lumínica n'és un. “A la nit els llums dels aerogeneradors es veuen des de molta distància, sembla una discoteca”, ha lamentat l'alcalde. L'Ajuntament i la Generalitat negocien amb les promotores dels parcs perquè canvien els llums intermitents per uns punts rojos. Pel que fa al possible fre al turisme rural, Domènech sosté que l'activitat turística és molt tímida en aquesta zona de la Terra Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.