Medi ambient

Món rural

Dos pallaresos recuperen la tracció animal en feines forestals i agrícoles

Traginers del Pirineu mira de recuperar un ofici tradicional i sostenible que va deixar d'existir per la progressiva introducció de maquinària pesant

En Pau Martí i en David Cabrera són dos joves pallaresos que s'han proposat recuperar la tracció animal per a la realització de treballs forestals, agrícoles o de portada de materials en zones de difícil accés. Sota el nom comercial de Traginers del Pirineu, ja han començat a apostar per aquesta pràctica, que consideren més neta i amb menys impacte sobre el medi que d'altres de més mecàniques.

Durant el seu primer any de creació ja han dut a terme tasques forestals al bosc, de preparació de la terra en vinyes o de transport de material en refugis de muntanya. L'animal que utilitzen per a cada tasca depèn de l'exigència de la feina i disposen de cavalls, eugues, mules i rucs. Cabrera ha explicat que són molt poques les empreses que es dediquen a aquesta feina. L'ús d'animals per al desembosc és una pràctica que va quedar marginada per la progressiva introducció de maquinària pesant en els treballs forestals. Ara, Martí i Cabrera han fet el procés a la inversa i han relegat els tractors i motocultors, i els han substituït per l'Àrnica i el Brillant, entre altres animals. Són una euga i un cavall que arrosseguen troncs dels boscos, traginen paquets fins a refugis, llauren horts o netegen camps de vinya. Els animals poden accedir a terrenys abruptes de difícil accés per a la maquinària.

Martí ha explicat que la tracció animal és una modalitat de treball que sintonitza totalment amb llocs de protecció especial com ara els parcs nacionals i els parcs naturals, i per això demana una major aposta d'aquests ens per aquesta pràctica. A més, ha insistit a trencar el tòpic que la tracció animal és un ofici relegat al passat, i ha animat institucions i particulars a apostar per aquesta tècnica neta i econòmica. En cap cas es tracta de substituir la maquinària, però sí de complementar-la.

Les diferències en els boscos on s'han tret els troncs amb animals o amb maquinària són evidents. Les màquines deixen les marques de les rodes a terra i els animals pràcticament no deixen rastre de la seva presència. La contaminació també és un dels factors a favor de la tracció animal. En l'àmbit agrícola, els resultats en camps treballats amb animals són sorprenents, ha explicat Martí. De fet, en països com ara França, Anglaterra i Bèlgica es torna a considerar l'ús d'una tracció animal moderna com a alternativa agronòmica, ecològica, econòmica i social per desenvolupar certs treballs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia