Medi ambient

Medi ambient

Els beneficis que portarà l'aigua

esperances Els alcaldes de la riba del Gaià, entre confiats i escèptics per la tornada del cabal ecològic dubtes En veuen difícil la plena recuperació

El proper estiu s'esgotarà, en principi, el termini perquè el tram final del riu Gaià (entre el Catllar i Tamarit, a Tarragona) recuperi el cabal ecològic, estroncat des dels anys setanta pel pantà del Catllar. Arran del conveni signat entre l'empresa petroquímica Repsol (que té la concessió d'ús de l'aigua embassada a la presa) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els municipis del Baix Gaià situats a la ribera del riu es preparen per rebre canvis en la seva fesomia urbana i paisatgística.

Tot i que els alcaldes de les poblacions afectades valoren de manera positiva que finalment s'hagi desencallat un conflicte històric, també tenen alguns dubtes sobre la seva aplicació real. Un dels més crítics amb un possible alliberament de cabals del pantà, en els darrers anys, era l'alcalde de la Riera de Gaià, Jaume Casas, un dels defensors dels interessos de les comunitats de regants del municipi i del Catllar, que també es beneficien d'una petita concessió de l'embassament. “El conveni no afecta els seus interessos, i hi estan d'acord, així que l'Ajuntament també recolza el conveni assolit”, va explicar el batlle rierenc. Amb tot, Casas es mostra escèptic sobre l'efecte real de l'acord, que preveu que el pantà obri comportes a partir d'una cota determinada. “Serà difícil que l'aigua arribi a baix, ja que la llera del riu ja no està preparada, i l'absorbirà tota en els primers metres”, va comentar.

Uns dubtes semblants són els expressats a Altafulla, situada a tocar de la desembocadura del riu. “Crec que serà difícil que nosaltres puguem arribar a veure venir l'aigua fins a la platja”, va reconèixer l'alcalde, Josep Maria Pérez. Tot i això, si finalment s'aconsegueix una recuperació relativa del cabal del riu, a la població sí que esperen obtenir beneficis, també en l'àmbit turístic. “A banda dels beneficis ambientals, també ens permetria oferir altres coses als nostres visitants”, va concloure Pérez.

Els que es mostren més optimistes són els representants del Catllar, el nucli més proper a les comportes del pantà i l'únic que té el riu integrat dins del nucli urbà. “El Gaià transcorre just pel costat d'una zona que volem potenciar, que és la Torre d'en Guiu, i passar de tenir una llera seca a un riu pel qual baixa aigua la majoria de dies farà molt més agradable el fet de passejar-hi”, va reconèixer el batlle, Josep Maria Gavaldà. L'alcalde confia que el conveni permeti una recuperació ambiental plena “encara que trigui uns mesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.