Medi ambient

Tala indiscriminada a Les Fermoses de Castalla

Huit grups ecologistes fan la denuncia i subratllen les males pràctiques de l'Administració

Alerten que s'ha produït una greu afecció a la vegetació arbustiva a causa de l'arrossegament dels arbres talats sencers

Els grups d'Ecologistes en Acció d'Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Alacant, el Grup Naturalista Heliaca (Monòver), el Grup Ecologista Xoriguer (de la Vila Joiosa) i la Societat Espanyola d'Ornitologia (Grup Local d'Alacant) denuncien la realització d'una tala salvatge de pins en la finca Les Fermoses, al terme municipal de Castalla.

Aquesta finca forma part de la Xarxa Natura 2000, tant per la seua condició de Lloc d'Importància Comunitària (LIC), com de Zona d'Especial Protecció per a les Aus(ZEPA), les dos més importants figures de protecció ambiental de la Unió Europea. Aquesta finca també es troba inclosa en el Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i Serra del Sit.

Els col·lectius denunciants afirmen de fa setmanes està realitzant-se una tala en aquesta finca privada que afecta milers de pins en una superfície superior a les 50 hectàrees. Com a conseqüència, «s'ha produït un deteriorament greu del medi a causa de l'excés de vegetació extreta i de la forma en què s'han efectuat els treballs, clarament dirigits a obtindre el major benefici possible sense cap consideració cap als valors ambientals»

Així les coses, exigeixen a la Conselleria de Territori la immediata paralització d'aquestes activitats i sol·licitaran una còpia de l'expedient d'autorització. També anuncien que estan estudiant presentar una denúncia a la Comissió Europea per aquestos fets i demanaran que s'investigue la possible destinació de fons europeus a una actuació que vulnera la normativa comunitària de protecció ambiental.

Els col·lectius alerten que s'ha produït una greu afecció a la vegetació arbustiva a causa de l'arrossegament dels arbres talats sencers, sense desbrancar, en zones amb un fort pendent. També destaquen que els peus de pi talats són els més grossos de la serra i que la fusta talada i les restes s'han acumulat a menys de 10 metres dels camins forestals, la qual cosa incompleix les normes legals de prevenció d'incendis forestals.

Els ecologistes, a més, lamenten que hagen ampliat els camins secundaris fins als 7 metres mitjançant l'eliminació de tota la vegetació. Per últim, denuncien que part de les actuacions ha coincidit amb l'inici del període de nidificació de diverses espècies forestals amb el perjuí que això suposa per a l'avifauna.

Els denunciants consideren que «s'han creat, en definitiva, unes condicions ambientals que incrementen el risc d'incendis degut a una major insolació, menor capacitat de retenció d'aigua, més facilitat per a la combustió i més rapidesa de transmissió del foc».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.