Gerri de la Sal reobre l'activitat salinera amb 150.000 quilos de sal l'any vinent

Projecten reindustrialitzar les salines del Pallars i afegir-hi un centre turístic

Els aiguats del 1982 van destrossar les salines de Gerri de Sal, que es van convertir a partir de llavors en una activitat residual que pràcticament va desaparèixer del tot fa uns deu anys. Fa un any un propietari va reiniciar l'activitat amb una producció testimonial de caràcter domèstic. Però ara l'Ajuntament de Baix Pallars (municipi al qual pertany el poble de Gerri de la Sal), el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Departament de Política Territorial de la Generalitat impulsen un pla destinat a restaurar els salins, recuperar l'activitat productiva i aconseguir que tot plegat sigui un esquer turístic i de generació de llocs de treball.

De moment, l'Ajuntament de Baix Pallars s'ha fet amb els drets d'explotació de la font d'aigua salada que alimenta les salines, que encara estava en mans privades malgrat el desús, i prepara ja una primera fase de restauració als salins del Roser. Es posarà en servei una primera hectàrea de les 12 que tenen en total les salines de Gerri de la Sal. Aquests primers salins es posaran en marxa entre l'estiu i la tardor de l'any vinent, amb una capacitat de producció d'entre 100.000 i 150.000 quilos de sal d'ús alimentari l'any, segons va avançar dijous el delegat del govern català a l'Alt Pirineu i l'Aran, Víctor Orrit. Aquesta fase, que comporta una inversió d'uns 676.000 euros, tindrà el suport financer de la direcció general d'Arquitectura i Paisatge i es confia aconseguir fons Feder.

La idea de l'administració és que la comercialització durant els primers anys d'aquesta sal ajudi a sufragar les despeses i permeti continuar el desenvolupament del projecte, fins recuperar les 12 hectàrees de salins i arribar a la capacitat màxima de producció. Per la font salina de Gerri de la Sal hi brollen uns 70.000 metres cúbics d'aigua salina l'any, cosa que es tradueix en una capacitat de producció màxima de 5.000 tones de sal l'any.

Producció d'hivern

Per aconseguir la màxima capacitat de producció, no només es recuperaran els salins d'estiu (és a dir, les basses a l'aire lliure on s'emmagatzema l'aigua salada per extreure'n la sal en diverses fases d'evaporació natural), sinó que es desenvoluparà també un projecte industrial per elaborar sal d'hivern.

Aquest és un dels punts més complexos del projecte, ja que necessitarà una gran inversió i socis industrials i significa la reinstauració d'una indústria ara desapareguda. Però al mateix temps n'és un dels atractius principals, ja que implica reinstaurar l'activitat econòmica salina d'una manera real, més enllà del testimoniatge folklòric i turístic. Els impulsors del projecte han previst que la font d'energia d'aquesta futura indústria d'elaboració de sal d'hivern seran els recursos forestals provinents de la neteja i explotació de boscos del Pallars –l'anomenada biomassa–, i confien en la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la direcció general de Recerca i la de Medi Natural i empreses privades. Aquesta indústria de sal d'hivern podria funcionar d'aquí a un any i mig, entre finals del 2010 i principis del 2011, amb una producció inicial de 100 tones de sal a l'any.

La intervenció més immediata, però, serà la zonificació d'usos de l'espai saliner, que avui ocupa una llenca de terreny entre el riu Noguera Pallaresa i la carretera N-260 a la sortida que hi ha al nord de la població. Així, l'Ajuntament, en col·laboració amb la direcció general d'Urbanisme, buscarà un acord amb els propietaris dels terrenys, que estan constituint una associació, la qual serà la seva eina de participació en el projecte que impulsen les administracions.

Balneari i centre termal

Una altra de les vessants del projecte n'és la turística. Així, el projecte preveu la construcció d'un balneari i un centre termal, en paral·lel a la promoció de l'activitat salinera com a valor patrimonial, cultural i paisatgístic de Gerri de la Sal i de l'entorn. El departament de Turisme del govern ja ha començat a elaborar un inventari patrimonial del Baix Pallars, i hi seguirà un projecte d'explotació turística de l'entorn. «Els aiguats van destruir les salines, i ara estem convençuts que les salines seran l'eix del renaixement econòmic de Gerri de Sal i de tot aquest sector del Pallars», diu el delegat del govern a l'Alt Pirineu i l'Aran, Víctor Orrit. El director general d'Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet, va valorar dijous des de Gerri de la Sal la importància de la col·laboració entre el sector públic i el privat en aquest projecte. A més dels propietaris actuals dels terrenys i de les empreses explotadores que podrien estar interessades en la producció i comercialització de la sal, el govern català i el consistori pallarès han iniciat converses amb entitats financeres que participaran en aquesta original operació de reindustrialització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.