Cruyff va dir per què no parla català i va parlar del que ha fet els últims tretze anys, però va esquivar les preguntes sobre l'oficialització de la selecció catalana

El fet que Johan Cruyff no s'ha llançat encara a parlar el català tot i fer 35 anys que viu a Catalunya va ser motiu de moltes altres preguntes que ell va tallar dient que ja que no parla bé ni el castellà, ni l'anglès ni l'alemany, no vol «violar» també el català. Malgrat el tema de l'idioma, la relació de Cruyff amb Catalunya i el catalanisme és força estreta des de la seva arribada l'any 1973. Va jugar dos partits amb la selecció catalana, un en plena dictadura (1973) per un motiu solidari, i un altre el 1976 al Camp Nou contra l'URSS. I pocs mesos després de la mort de Franco (foto), va enviar una carta al rei d'Espanya demanant l'amnistia dels presos polítics just després de la mort de Franco, i també va ser el primer blaugrana a lluir el braçal de capità amb les quatre barres, l'1 de febrer de 1976.
Johan Cruyff va ser molt curós a l'hora de donar la seva opinió respecte a l'oficialització de la selecció catalana. Va ser tan curós que no es va voler mullar tot i que li van fer la mateixa pregunta del dret i del revés tres o quatre vegades: «Això és una cosa política i nosaltres no hi pintem res, però sí que amb un partit a l'any podem demostrar qui som.» «Són coses que ara no existeixen, quan sigui possible ja en parlarem, no hi ha necessitat de parlar d'això ara.» «Jo i Platini [foto] ens portem molt bé, però això és una qüestió política que està fora de les nostres possibilitats.» I no hi va haver manera, tot i que tal com es va recordar ahir amb un amb vídeo, l'1 de febrer de 1999 Cruyff va signar el manifest que impulsava la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes per demanar-ne l'oficialitat.
«Feia tretze anys que estava apartat del futbol i en aquest temps he creat la fundació i la universitat, dues coses molt importants, perquè considero que l'esport és molt important per a la societat, totes les coses en la vida tenen relació amb l'esport.» El tècnic holandès no ha volgut acceptar cap de les múltiples ofertes que ha rebut per entrenar o ser secretari tècnic dels millors clubs i seleccions del món –menys quan va ser assessor de l'Ajax durant dos mesos–, i ha preferit quedar-se a Catalunya treballant en els seus projectes solidaris, fins que li va trucar Xavi Torres (foto). «Vaig saber que tenien interès en mi cap a l'abril d'aquest any, però fins que no van guanyar les eleccions no hi va haver els primers contactes. Xavi sabia què feia jo fora dels focus i ens vam posar d'acord.»
Si a un mes i mig del dia que hauria de disputar-se el partit de Nadal de la selecció (22 o 23 de desembre) la FCF encara no té el rival confirmat, sembla difícil que l'acabi trobant. A més, no pot ser una selecció qualsevol, ha de ser un rival que estigui entre els quinze millors del món. Tot i les dificultats, ahir Xavi Torres va explicar que Johan Cruyff ha proposat dues seleccions, i són les dues amb les quals la FCF està negociant en aquests moments. Segons ha pogut saber El 9, es tracta d'una selecció europea i una altra d'africana. De fet, moltes seleccions africanes s'han ofert per jugar amb Catalunya, ja que estaran preparant la copa d'Àfrica d'Angola del mes de gener de 2010, però no poden portar els seus millor jugadors, ja que estaran jugant la Premier League, que no s'atura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.