Maragall veu Catalunya «fatigada» del tripartit i augura que no es podrà repetir

El conseller d'Educació creu que la ciutadania no donarà suport a «nous experiments ni artefactes inestables»

Ernest Maragall reflexionava al voltant de la possibilitat de reeditar el tripartit quan va considerar que «ara per ara, Catalunya sembla que no ho vol, n'està fatigada». Ho feia al Fòrum Nova Economia, davant d'empresaris, on també va augurar que la fórmula que sustenta el govern des de fa set anys no es podrà repetir passats els propers comicis, previstos per a la tardor. «Tot indica que no donarà suport a nous experiments ni a artefactes inestables», va dir Maragall, en el transcurs de la seva intervenció, preparada. El conseller va admetre que l'executiu d'esquerres té una imatge «no positiva» que es contraposa amb el balanç, en aquest cas satisfactori, de la feina que s'ha portat a terme en aquestes dues legislatures, en què, a banda de subratllar l'aprovació de la llei d'educació també s'han fet, va dir, passos endavant en autogovern o, recentment, amb la llei de vegueries. «Incomparable amb cap altre període anterior», la va definir.

En un moment en què s'estan cuinant les candidatures de Reagrupament; la del president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta; la de Montserrat Nebrera; la d'UPD i, fins i tot la de la Plataforma per Catalunya, Maragall va alertar amb preocupació «del risc d'una major fragmentació en detriment de les forces polítiques centrals i majoritàries».

Representant del sector més catalanista del PSC i poc donat al discurs oficial, el conseller d'Educació va insistir en la necessitat que el seu partit tingui «veu pròpia» al Congrés, tal com demanen altres dirigents com Antoni Castells –present a la xerrada– i Montserrat Tura. El PSC, va dir, ha de comptar amb «una inequívoca i explícita posició pròpia» amb «lleialtat al projecte federal» del PSOE. El conseller també va assenyalar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, com a «actiu de futur».

LES FRASES

ERNEST MARAGALL
conseller d'educació
«Ara per ara, Catalunya sembla que no ho vol [la repetició del tripartit], n'està fatigada, no donarà suport a nous experiments, ni artefactes inestables»
«La imatge que avui projectem amaga un balanç de govern efectiu, incomparable amb cap altre període anterior»
«[El tripartit] continua tenint aquest estigma de no acceptació, de gairebé rebuig unànime al propi concepte, a la marca que defineix»
FRANCESC VALLÈS
coordinador de diputats i senadors del psc a madrid
«Ara no toca parlar de pactes»
JOAN HERRERA
secretari general d'icv
«Potser hi ha alguns electors d'esquerres que no han entès que alguna conselleria no hagi estat a l'altura»
ORIOL PUJOL
portaveu parlamentari de ciu
«El conseller Maragall ha dit una gran veritat»

Dóna la raó a Trias per la presidència de l'AMB

El conseller d'Educació va donar la raó al cap de l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, en considerar que l'alcalde de la capital catalana hauria de ser el president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La llei aprovada pel govern la setmana passada fixa que aquest càrrec l'ha d'ocupar un alcalde –no diu quin– elegit entre els membres del consell de l'AMB. Trias va ser el primer a reclamar que la presidència recaigui en l'alcalde barceloní. Malgrat que hi ha un cert consens en privat, la demanda pública només l'ha formulat CiU i, ara, Maragall. «No fer-ho així per aconseguir el consens genèric és renunciar a un lideratge clar de la metròpoli», va alertar el conseller. Maragall va advocar per «l'aliança» de les diferents àrees metropolitanes existents al país.

Mala maror en el PSC i crítiques d'ICV a Educació

MARC BATALLER

Les declaracions d'Ernest Maragall van causar mala maror dins de les files del PSC i el president de la Generalitat, José Montilla, va reconèixer que el conseller d'Educació no va estar encertat, però el va intentar disculpar i va dir que les seves paraules s'havien tret de context i magnificat. Fonts socialistes van puntualitzar que, en tot cas, es pot parlar d'un tripartit «més desgastat» per culpa de la crisi «que no pas fatigat». Tot i això, cap dirigent del PSC no va donar suport a les tesis de Maragall, i van recordar que en el govern i en el partit hi ha més lideratge del que pensa el conseller. També van afegir que va ser gràcies a aquest «lideratge» de José Montilla, que es va poder aprovar la llei d'educació (LEC) sense el suport d'ICV-EUiA i al costat de CiU. El coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, també va manifestar que «ara no toca» parlar dels resultats de les eleccions catalanes i dels possibles pactes.

ICV va ser molt crític amb Maragall. El secretari general d'aquesta formació i candidat a les eleccions catalanes, Joan Herrera, va atribuir la fatiga de què parlava el conseller a les males polítiques d'algunes conselleries, en una referència clara a Educació: «Potser hi ha alguns electors d'esquerres que no han entès que alguna conselleria no hagi estat a l'altura.» Segons Herrera, alguns departaments no han fet polítiques «pròpies d'esquerres». El secretari general d'ICV també va matisar que hi ha dirigents del PSC que sí consideren la possibilitat que el PSC, ERC i ICV-EUiA tornin a unir les seves forces. El coordinar general d'EUiA, Jordi Miralles, va dir a Maragall que «si vol governar amb CiU, ho digui», i va afegir: «Amb la LEC, Maragall ja va mirar cap a la dreta.»

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va manifestar que el conseller Maragall havia dit «una gran veritat» i que les seves reflexions «certifiquen l'estat de descomposició del tripartit». El portaveu del PP al Parlament, Daniel Sirera, va reclamar eleccions anticipades, perquè, segons va dir parafrasejant Maragall, «Catalunya està fatigada del tripartit».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.