Johan Cruyff: el gran salt de la selecció catalana

La selecció catalana es projecta mundialment amb el fitxatge de Cruyff

El van presentar en una acte mediàtic, espectacular i multitudinari

Cruyff va assegurar que ha acceptat el càrrec sense cobrar pel projecte

La FCF i la Cruyff Foundation treballaran en projectes solidaris

Va esquivar parlar sobre l'oficialitat de la selecció «perquè no porta enlloc»

Johan Cruyff
SELECCIONADOR CATALÀ
«Quan vaig a treballar en un lloc, el preu sempre el poso jo, i si en aquest lloc no em poden pagar jo decideixo si cobro o no»
«Quan has estat un dels millors jugadors del món mai et preocupes de què et paguen; fins als disset anys la meva mare netejava els vestidors, a partir de llavors sempre he cobrat el que he volgut»
«Si fa tretze anys que no entreno cap equip, i hauria pogut cobrar 6 milions d'euros cada any, doncs he deixat de cobrar 78 milions d'euros, si sóc un pesseter? Potser sí...»
«Ja veieu com parlo castellà, tampoc parlo bé ni l'anglès ni l'alemany, potser una mica millor l'holandès; no vull violar el català»
«Jo vaig ser en un partit de la selecció fa 10 anys i va ser una festa, però últimament no ho és i ha de tornar a ser una festa»
«El més important és la qualitat de vida i els nens en cadira de rodes aprenen moltes coses per a la seva vida diària si fan esport»
«Quan sents els pares en un camp de futbol de base és vergonyós, i això els fills ho repeteixen; s'ha d'educar la gent»
«Parlar en català? Aquest projecte és el mateix si l'expliques en un idioma que en un altre»
Xavi Torres
DIRECTIU DE L'ÀREA ESPORTIVA DE LA FCF
«No tothom coneix la selecció catalana i tothom coneix Johan Cruyff»
Jordi Casals
PRESIDENT DE LA FCF
«Des de fa una setmana som notícia mundial i aquest era un dels objectius, ja que no som oficials, encara hem de fer que el món sàpiga què és la selecció catalana»
«Estic segur que l'administració s'abocarà a aquest projecte, perquè ja és hora que es reconegui la tasca social que fem amb el futbol»
«Està amb nosaltres pel projecte, no pels diners, perquè no en tenim»

Johan Cruyff va tornar a seduir aquells que sempre l'han admirat en la seva posada de llarg com a nou seleccionador català. Prop de mil persones –moltes personalitats polítiques i de l'esport i molts presidents de clubs del futbol català més modest– van omplir l'auditori del Palau de Congressos de Catalunya per veure de prop com el tècnic holandès estampava la seva firma al costat de la del president de la federació catalana (FCF), Jordi Casals, per simbolitzar la unió entre tots dos, en el que és un gran salt per a la selecció catalana abans que n'arribi el reconeixement oficial. I és que feia tretze anys que no dirigia cap equip –i no perquè no hagi tingut ofertes temptadores en aquest temps– i ha acceptat la proposta de la nova federació catalana (FCF), perquè així podrà desenvolupar a Catalunya molts dels projectes solidaris que té engegats a mig món a través de la Cruyff Foundation. «Per mi, l'esport és un atribut molt important en la nostra societat; l'esport va bé per a la integració de les persones i per a la salut, més enllà de si guanyes o perds. Per a mi això és l'últim graó», explicava El Flaco davant d'una audiència delerosa de sentir un altre cop l'arquitecte del dream team.

El dia va començar amb una roda de premsa prèvia amb més de cent periodistes d'arreu del món en què Cruyff i la federació van haver d'explicar en què consistia l'acord de col·laboració, i que no cobraria res a canvi. L'holandès establert a Catalunya des de fa més de 30 anys, però, va esquivar les preguntes delicades amb les seves habituals fugides d'estudi que el van fer cèlebre.

Després de respondre un munt de preguntes dels periodistes, Johan Cruyff va ser presentat oficialment en un acte que va combinar les actuacions musicals del cantautor Miquel Abras i la Companyia Elèctrica Dharma amb vídeos sobre la història de la selecció catalana i la relació de Cruyff amb Catalunya i els parlaments dels protagonistes, tot presentat pel periodista Albert Om. En el seu discurs, el president de la FCF, Jordi Casals, va aprofitar la presència de polítics com ara Anna Pruna (secretaria general de l'Esport) i Ernest Benach (president del Parlament) per demanar més suport econòmic a la tasca de la federació en el seu vessant més social pel gran nombre de nens i nenes que estan federats. Casals, però, va destacar que, tot i que la selecció de Catalunya encara no és oficial, el fitxatge de Johan Cruyff farà que tot el món s'assabenti de què és la selecció catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.