Política

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

Només Laia Cañigueral i Jordi Viñas representaran els republicans al nou Parlament, havent perdut uns 24.000 dels 60.131 vots assolits el 2021

Acaten seguir treballant en la “nova etapa”

ERC tampoc no va resistir a la circumscripció gironina i quedarà amb només dos diputats –Laia Cañigueral i Jordi Viñas– respecte als quatre escons que havien obtingut en els darrers comicis, el 2021, com a segona força. Els republicans cedeixen el segon lloc al podi de la demarcació al PSC, i la posició de tercers és un migrat premi de consolació després de tres anys a la presidència del Govern, la meitat amb Junts i el darrer any i mig en solitari.En nombres absoluts, el resultat és assimilable al del 2010, quan ERC també va ser tercera amb 2 diputats i un 9,2% dels vots, però aleshores a menys distància del PSC (3 diputats i un 14,23%) i més respecte a l’opció d’una CiU que emergia davant els tripartits amb 9 escons i un 45,16% dels suports.

En la cita electoral d’ahir, però, Esquerra va ser l’opció política que perd més suports a la demarcació, pràcticament 10 punts percentuals i uns 24.000 vots que els deixen al voltant d’un 12% en el global. “Som conscients que no és un bon resultat ni per a Esquerra, ni per al país”, assumia Cañigueral, i amb Aliança Catalana fregant-los els talons com a quarta força en el nou escenari gironí, la cap de llista republicana no amagava que estan “preocupats per l’augment de l’extrema dreta i l’espanyolisme, tant a Girona com arreu de Catalunya”: “És una situació a què entre tots hem de ser capaços de donar resposta i revertir.”

La campanya, defensant la gestió feta i sense renunciar a l’horitzó independentista –però en segon terme–, no els ha funcionat. És la mateixa dinàmica que ha afectat la marca al conjunt de Catalunya: la desmobilització progressiva de l’electorat independentista –en què els republicans gironins tenien l’handicap afegit de competir en el territori de Carles Puigdemont– i una tendència a la recuperació del PSC en les darreres municipals i generals.

Pel flanc de la gestió, tampoc han rebut reconeixement a la presència de diversos consellers del territori, començant per l’anterior cap de llista, Teresa Jordà, i els darrers mesos encara amb el seu successor a Acció Climàtica, David Mascort, i Roger Torrent –a Empresa i Ocupació– i Joaquim Nadal –a Recerca i Universitats.

Entre els punts de fricció, hi ha hagut desgast per la sequera, al Baix Ter, i per les renovables, però Cañigueral no entrava en aspectes concrets: “L’obra del govern i la nostra aposta per la negociació i per resoldre el conflicte polític no ha estat prou valorada, o bé la ciutadania ha considerat que cal obrir una nova etapa”, en què, de moment, se situen més en l’oposició. Els reptes: mantenir la presència al territori amb la meitat de diputats, “complicat”, però no menys que l’altre, de refer la unitat independentista i “cercar com reimpulsar el projecte col·lectiu cap a la República”.

LES FRASES

L’obra del govern i la nostra aposta per la negociació i per resoldre el conflicte polític no ha estat prou valorada, i cal obrir nova etapa
Amb la pèrdua de dos diputats, serà més complicat arribar a tot arreu, però som pencaires i l’estructura territorial ens ajudarà a seguir treballant
Estem preocupats per l’augment de l’extrema dreta i l’espanyolisme, aquí i arreu, i ho hem de revertir
Laia Cañigueral
CAP DE LLISTA GIRONINA D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona
Amèrica Llatina

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen un alt comandament militar rus per corrupció, el quart en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona