Medi ambient

medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

El govern va aprovar la setmana passada un decret que intenta consolidar un sistema d’anticipació a l’aparició de danys sobre les activitats humanes i el medi natural causats per les espècies de fauna cinegètiques. S’activarà un nou sistema de vigilància i seguiment per que permetrà anticipar mesures de control i reservar, de manera quirúrgica, la declaració d’emergència cinegètica als casos estrictament necessaris, on la persona titular de l’aprofitament cinegètic haurà de consentir les actuacions de control poblacional que autoritzi l’Administració.

Segons el govern, en l’àmbit de les explotacions agrícoles, ramaderes i silvícoles, introdueix el concepte de l’autoprotecció, on la persona propietària o titular d’una explotació agrícola, silvícola o ramadera podrà fer actuacions de control dins la seva propietat o explotació, amb autorització prèvia i dins de les condicions que s’estableixin. En aquest sentit, també preveu que aquestes actuacions només les puguin fer persones qualificades amb una formació específica.

Finalment, la nova norma, que ha comptat en tot moment amb el suport dels caçadors, habilita un sistema telemàtic de recollida d’informació relativa a danys agrícoles, ramaders i forestals causats per les espècies cinegètiques. L’objectiu és poder disposar d’un seguiment actualitzat i exhaustiu de l’evolució de les poblacions principalment de conills, senglars i cabirols.

El mateix decret també preveu uns ajuts per subvencionar l’adquisició i instal·lació de mecanismes de protecció dels conreus llenyosos de fruita dolça, fruits de closca, olivera i vinya pels danys de conills de bosc, per prevenir els danys en els cultius en zones declarades en emergència cinegètica.

Els conills, una plaga

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha visitat aquesta tarda una finca a Tàrrega, on hi ha instal·lats mecanismes de protecció per prevenir danys. Allà ha explicat que la declaració d’emergència cinegètica per continuar lluitant contra la sobrepoblació de conills al Pla de Lleida està activada fins al 30 d’abril de 2025 i abasta 5.194 km2. Algunes de les mesures que estan activades són, entre d’altres, permetre caçar tot l’any, actuacions amb caixes trampa, recorreguts nocturns del personal de Forestal Catalana i el Cos d’Agents Rurals, o la incorporació de noves metodologies de control de població amb visió nocturna. Altres accions que formen part del paquet de mesures són el xipatge gratuït de les fures propietat dels caçadors, per fomentar la caça amb fures, o el suport als caçadors pel seu sobreesforç en les actuacions, mitjançant la Federació Catalana de Caça, per la qual cosa es donen ajuts a caçadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.