Societat

L’Ajuntament de Sant Cugat denuncia l’ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

L’immoble és de titularitat municipal i la demanda és contra el col·lectiu La Causa després que l’alcalde s’hi reunís ahir i no aconseguís fer-los desistir

Donant-se a conèixer com a Casal de Joves La Causa, diverses persones van ocupar des d’ahir al matí el local de propietat municipal situat a la rambla de Can Mora 11 de Sant Cugat del Vallès, i que utilitzen els Castellers com a magatzem, amb l’objectiu de fer-hi diverses activitats, organitzant-se de manera assembleària i autogestionada. L’Ajuntament aquest matí ja ha presentat una denúncia a la Policia Local, que la remetrà als Mossos d’Esquadra per a la seva tramitació davant del Jutjat d’Instrucció de Rubí. L’alcalde, Josep Maria Vallès, va intentar dissuadir el col·lectiu en una reunió ahir sense èxit.

L’ocupació de l’espai va tenir una immediata resposta en un comunicat de la colla castellera els Gausacs, que en un comunicat asseguren que tot i poder compartir algunes de les reivindicacions del col·lectiu “aquesta ocupació no s’ha fet a un espai en desús de l’Ajuntament, sinó que s’ha fet a un espai en ús de Castellers de Sant Cugat, una entitat del poble amb més de vint-i-vuit anys d’història, la qual ha lluitat molt per aconseguir el que tenim”. Demanen als ocupants que “es replantegin l’ocupació” i expliquen que la cessió d’aquest espai es va donar per part de l’Ajuntament en un conveni signat en data de 21 de febrer de 2013, i amb vigència fins al 31 de desembre del 2022. “Des d’aleshores s’ha negociat continuar-lo utilitzant com a espai de magatzem”, i està pendent firmar la pròrroga del conveni. L’espai ara ocupat li van donar un ús social, i recorden que també el van utilitzar altres entitats, quan no van poder renovar el contracte del local al carrer santa Maria. Asseguren que van aturar l’activitat d’ús social perquè el consistori els va notificar que no tenia sortida d’emergència i problemes d’insalubritat. Des d’aleshores l’utilitzen com a emmagatzematge i hi guarden “documentació oficial, arxius històrics, i records”.

L’alcalde, Josep Maria Vallès, també ha explicat en un comunicat que es va reunir ahir a la tarda amb el col·lectiu La Causa per “escoltar les seves peticions, oferir-los diàleg i demanar-los la desocupació”. Els va explicar que “un cop els Castellers tinguin un futur local per servir-lo de magatzem, el local de la rambla de can Mora s’acondicionarà per donar sortida a una funció solidària de ciutat”. Vallès admet que “malauradament, no anem sobrats de locals, i són diverses les peticions per part de les entitats”, però que ho van “organitzant, planificant i solucionant”. “Els vaig oferir una via de diàleg sempre que prèviament abandonessin el local ocupat, però malauradament no la van acceptar. Em van dir que havien fet una ocupació política”.

La demanda d’espai per a joves al municipi no és una reivindicació nova. El 27 d’agost del 2016 el col·lectiu La Xesca va ocupar els baixos d’un local propietat de Solvia al número 66 de l’avinguda de Cerdanyola per obrir-hi un casal destinat als joves i, abans que els desallotgessin van abandonar-lo el 2019 per ocupar-ne un altre al carrer Borrell el 2021 del que els van desallotjar poc temps després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia