Política

Nou embolic

El president de la Generalitat es veu forçat a aclarir que no es rebaixarà l'IRPF a les rendes altes mentre duri el procés d'ajust pressupostari

L'oposició censura de manera unànime l'executiu i l'acusa de crear confusió

Enmig de l'anunci generalitzat de retallades i tot just havent tancat l'episodi sobre l'eliminació de l'impost de successions, el govern s'ha entrebancat amb la rebaixa de l'IRPF a les rendes més altes. La marxa enrere de l'última puja d'impostos feta pel tripartit era un dels punts compromesos en el programa de la federació, però després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, confirmés –diumenge– la intenció de modificar del tram autonòmic de la renda per a les persones que cobrin més de 120.000 euros en aquesta legislatura, des del mateix departament van matisar que, en cap cas es farà mentre duri el procés d'ajust de l'economia. És a dir, no mentre hi hagi crisi.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va haver de sortir al pas de l'embolic, que va definir com “una polèmica interessada”. Mas va garantir que mentre el programa de contenció estigui vigent no es rebaixarà l'IRPF. En la commemoració del vintè aniversari de l'obertura a Barcelona de l'oficina de la Comissió Europea, també va recordar que és la UE qui està dictant els criteris que obliguen a reduir el dèficit, amb el límit màxim de l'1,3% aprovat després pel Consell de Política Fiscal i Financera.

Adjectius crítics

Si l'executiu mirava de girar full de l'inoportú recordatori de Mas-Colell, l'oposició s'hi va agafar, quan falta tot just un mes per a les municipals, i amb la tisorada dels de Mas convertida en un argument central. Va haver-hi una censura unànime i una crítica compartida pel PSC, ERC i ICV. Era la que va dir en veu alta el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, que –a Ràdio Barcelona– va titllar de “greu irresponsabilitat” que l'executiu es plantegi reduir l'IRPF a les rendes més altes en un moment en què està passant la tisora “als serveis públics”. “Encara que sigui de cara al futur, no fa una altra cosa que crear confusió i alarma”.

Des d'Esquerra, es va afegir l'adjectiu “indignant” i ICV hi va sumar “obscè i indecent”. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va acusar el govern català de ser “més sensible amb una minoria selecta d'alts directius” que “amb la majoria dels catalans”. En línia, el secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, va diagnosticar a l'executiu “un problema de prioritats” i no pas de comunicació, com s'ha apuntat. “No es pot assumir que en un context de crisi en què es retallen serveis i drets, el govern digui ara que el que cal és abaixar impostos a qui guanya més de 120.000 euros”.

El PP es va sumar als retrets, però des d'un altre punt de vista. Els populars defensen la baixada d'impostos com a mesura per a la reactivació econòmica, però la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, va furgar en “les contradiccions i improvisacions” d'un gabinet, el de Mas, que sembla “en pràctiques”. Des de Solidaritat creuen que el que cal és rebaixar l'IRPF a les classes més baixes.

L'economia tardarà a reactivar-se si es manté aquesta política improvisada i desorganitzada
Uriel Bertran
secretari general de si
CiU té un problema de prioritats, perquè, com s'ha constatat, la seva prioritat és qui més té
Joan Herrera
secretari general d'icv
No sé per què ens hem de preocupar només d'uns quants i no dels milers de servidors públics
Joan Ridao
secretari general d'erc
Anunciar presumptes rebaixes en un moment de greus retallades és una irresponsabilitat
Joaquim Nadal
president grup parlamentari psc
Mas està al davant del govern de les contradiccions i les improvisacions, sembla en pràctiques
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp a catalunya

El govern prorratejarà els bons a dos anys

La demanda ha superat l'oferta de bons del govern a un termini de dos anys. L'executiu va tancar ahir el termini per subscriure'ls amb més de 42.700 sol·licituds per valor de 1.173 milions d'euros. Com que l'oferta –que ja va ser ampliada– era de 960 milions, el govern, al contrari del que pretenia inicialment, es veurà obligat a prorratejar. L'executiu va anunciar que satisfarà íntegrament les peticions de fins a 22.000 euros. Els particulars que demanin una quantitat superior entraran en un procés de prorrateig per ajustar l'oferta disponible.

Pel que fa a l'emissió de bons a un any, l'executiu l'ampliarà fins als 2.400 milions. La decisió es pren després que ahir ja se n'haguessin subscrit quasi 1.800 dels 1.900 previstos inicialment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.