«Els carrers són nostres»

Uns 8.000 d'estudiants recorren l'Eixample i Sants en la protesta contra els Mossos, que va discórrer sense incidents

«Els Mossos han blindat la Rambla; ara anirem en sentit contrari. Els carrers són nostres!» A dos quarts de nou del vespre, Pablo Molano, membre de la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants (CAE) i un dels caps visibles de la tancada que des de dimecres ha aturat les classes a la Facultat de Geografia i Història de la UB, es va servir d'un antic megàfon per transmetre l'ordre als milers d'estudiants que des d'una hora abans omplien la plaça Universitat i els seus encontorns. Amb la Rambla literalment presa per desenes d'agents antiavalots, els organitzadors de la marxa van intentar esquivar el desplegament policial dirigint-se cap a la ronda Sant Antoni, on els Mossos també els esperaven. Després d'uns minuts d'incertesa, la marxa, encapçalada per una pancarta amb el lema Bolonya s'aplica a cops de porra, es va desviar cap al carrer Aribau, en un gest que va evidenciar el caràcter pacífic de la majoria dels estudiants, que ahir van neutralitzar els elements antisistema que es van tornar a infiltrar en la manifestació. De fet, minuts abans de l'inici de la marxa un grup de joves va convèncer-ne uns altres que deixessin els pals i algun objecte contundent que havien portat fins a la plaça Universitat.

El canvi de plans de la capçalera de la manifestació no va agafar desprevingut el responsable del desplegament. En absència del director general de la policia, Rafael Olmos, que serà destituït dimarts vinent, ahir va ser el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, l'encarregat de dirigir un operatiu en què ja es preveien possibles canvis en el recorregut de la marxa. Amb la ronda Sant Antoni lliure d'estudiants, les furgonetes antiavalots es van traslladar als carrers de l'Eixample, on la manifestació començava a discórrer en un ambient festiu. Es van sentir crits contra el pla de Bolonya, contra els Mossos d'Esquadra, contra el govern i en defensa de la universitat pública. Al carrer Calàbria, un grup de joves va fer pintades a la seu nacional d'Esquerra, el partit al qual pertany el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, del qual van demanar la dimissió.

Mostres de suport

Per si hi havia algun dubte, ahir a la nit va quedar clar que les imatges de la desafortunada actuació policial de fa una setmana no han deixat indiferent la ciutadania. A mesura que la marxa s'endinsava per l'Eixample, creixien les mostres de suport per part de veïns que, espontàniament, van sortir als balcons amb xiulets i cassoles per saludar el pas dels estudiants i esbroncar els Mossos. Fins i tot algun dels conductors que van quedar atrapats per la marxa va tocar el clàxon per animar els contraris al pla de Bolonya, que van enfilar l'avinguda de Roma camí de Sants convençuts de l'èxit d'una manifestació que havia estat qualificada d'alt risc pels màxims responsables d'Interior. El trànsit va ser el gran damnificat per la manifestació, que fins i tot va obligar a modificar el recorregut d'algunes línies d'autobusos. Especialment complicat va ser el pas de la marxa pel barri de Sants, on va arribar a omplir el passeig de Sant Antoni, que va des de la plaça de Joan Peiró –al costat de l'estació– fins a la plaça de Sants. Minuts després, pels volts de dos quarts d'onze, la capçalera de la manifestació –compartida per estudiants i docents universitaris– arribava a la plaça d'Osca i donava la marxa per acabada

Les valoracions de la protesta van ser positives. «No hi ha hagut cap incident; el conseller Saura hauria de dimitir perquè ha fet el ridícul», assegurava Arnau Mallol, del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. «La policia ha muntat un xou, i nosaltres hem anat a la nostra pacíficament per arribar a aquest barri, que ens ha acollit», afegia Pablo Molano, de la CAE. Membres de moviments socials de Sants van col·laborar amb els organitzadors, als quals van cedir l'escenari des d'on van llegir el manifest amb què es va acabar la protesta.

Amb la manifestació ja acabada, un grup de joves va intentar prolongar la protesta al carrer de Sants sota la vigilància dels Mossos i entre les crítiques dels organitzadors, que també van aconseguir convèncer un grup que es va presentar a la carretera de Sants conduint un autocar amb la música a tot volum amb l'objectiu de muntar-hi una festa.

Delort felicita els estudiants

J.M. FLORES

El secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, va dirigir ahir personalment el dispositiu dels Mossos des del comanament central i es va mostrar satisfet del desenvolupament de la manifestació sense incidents. En declaracions a aquest diari, Delort va felicitar els sindicats d'estudiants organitzadors de la protesta per haver sabut controlar en tot moment la situació i per haver neutralitzat les intencions d'algun grup reduït de manifestants que volien provocar enfrontaments amb la policia. El dispositiu de seguretat va mobilitzar uns 200 agents antiavalots de la Brigada Mòbil, a més d'unes quantes desenes més d'agents de paisà. Mitja hora abans de començar la protesta, els Mossos van blindar tots els accessos a Ciutat Vella des de la plaça Universitat, inclosa les Rambles, on es van instal·lar tanques metàl·liques a banda i banda. Però el canvi sobtat de recorregut va fer que en cap moment es tallés del tot l'accés de vehicles i persones a les Rambles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.