obertura catalana

Carretero i el sobiranisme

ERC és cridat de forma recurrent a optar entre l'eix nacional o el social

El PSOE és un partit independentista o només autonomista? I el PP? Sabem que la sobirania és un concepte relatiu, però són uns i altres partidaris de la sobirania espanyola? Estarien més còmodes gestionant un estatut d'autonomia havent decidit que el subjecte de sobirania política és el poble europeu? No, els partits dits «nacionals» espanyols són tots independentistes, sense excepció. La política espanyola és infinitament més nacionalista que la política catalana. Aquesta és una de les diferències bàsiques entre el sistema polític espanyol i el sistema polític català. A Catalunya només hi ha un partit amb representació parlamentària que es defineixi políticament com a independentista: ERC. La resta es defineixen com a federalistes, autonomistes o nacionalistes sense definició programàtica del model d'autogovern. És veritat que fa vint anys l'independentisme català només existia com a moviment social o polític de caràcter extraparlamentari i avui la qüestió de la sobirania ja està plenament instal·lada en la societat catalana. És i serà una de les claus centrals del debat polític. Ara bé, com passa en tota democràcia, el sistema de partits recull de forma més o menys aproximada la pluralitat i complexitat de la societat i, ara com ara, el sobiranisme polític té un suport electoral important però minoritari. Els estudis d'opinió diuen que la societat catalana expressa una nítida voluntat d'incrementar la sobirania econòmica, política i cultural, i veu amb simpatia la idea un estat català federat a Espanya. Però en l'imaginari d'una part significativa de la ciutadania la idea d'independència o plena sobirania encara s'associa amb un concepte de separatisme que genera rebuig emocional.

La representació exclusiva que fins ara ha tingut Esquerra de l'independentisme parlamentari ha distorsionat una part del debat. Esquerra és un partit progressista i sobiranista de forma indestriable. Ja forma part del seu ADN. Però es cridat de forma recurrent a optar entre l'eix nacional o l'eix social. Com si l'hegemonia política del sobiranisme es pogués construir fent abstracció de les polítiques socials. I, per altra banda, aquesta hegemonia del sobiranisme difícilment avançarà si no hi ha cap representació política madura de l'independentisme en el camp del centre i centredreta. La proclamació o la conquesta de la plena sobirania no serà el resultat de l'acció d'un sol partit. Cal l'articulació d'un bloc social majoritari. Carretero és un home de sòlides conviccions. Caldrà veure si té prou encert per eixamplar l'espai del sobiranisme més enllà de l'esquerra i el centreesquerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.