cultura

El tresor de la catedral de Tortosa podria tancar les portes, per falta de suport de les administracions

L'exposició rep 38.700 visites a l'any, però té un dèficit anual de 24.000 euros

És un dels principals atractius turístics i culturals de Tortosa, tot i que fa menys de dos anys que va obrir al públic. El tresor de la catedral, l'exposició instal·lada a les dependències medievals de l'antiga canònica, va obrir al desembre del 2007, i durant tot l'any passat va aconseguir atraure cap a 38.700 persones. Tot i així, per poder tenir oberta l'exposició, la catedral té una despesa mensual de cap a 3.000 euros, que al cap de l'any li suposen un balanç negatiu de 24.000 euros. Amb el preu de les entrades, només en té prou per costejar, aproximadament, la meitat de la despesa anual.

En aquest sentit, fonts del Bisbat han explicat a El Punt que estan pendents d'una reunió amb el Departament de Cultura, per solucionar la falta de finançament. Segons les mateixes fonts, els únics museus diocesans de Catalunya que són autosuficients des del punt de vista econòmic són els de Tarragona i Girona, tot i que el de Barcelona és el més visitat. Però els responsables de l'exposició permanent consideren que el tresor de la catedral de Tortosa és objecte d'un greuge comparatiu amb altres museus diocesans que sí que reben el suport directe de les administracions. En aquest mateix sentit, assenyalen que l'exposició de la catedral tortosina rep, comparativament, més visitants que el museu diocesà de Vic. Però tant al Bisbat com al capítol catedralici són conscients que la crisi econòmica actual complica les coses. A més, les administracions més properes, com l'Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona, ja s'han compromès a cofinançar la rehabilitació de l'arxiu de la catedral. Per això no descarten haver de fer subscripcions populars o bé buscar el mecenatge de les empreses privades.

Una canònica única

GUSTAU MORENO

Turistes estrangers i excursions de gent gran són els dos col·lectius que més visiten el tresor de la catedral de Tortosa. Amb tot, l'exposició permanent també atrau un gran nombre d'investigador internacionals. De fet, els experts consideren que el contingut és important: són les 280 peces més vistoses del tresor catedralici, com el tapís flamenc del Sant Sopar i el retaule de la Transfiguració, tots dos del segle XV, o el cadirat del cor, renaixentista. Però també valoren molt el continent, ja que la canònica tortosina és única. De fet, les catedrals europees van anar perdent les seues canòniques, a causa de les successives ampliacions que es feien als temples. La mostra té 800 metres de recorregut i s'estructura al voltant de nou sales diferenciades, que ocupen part de l'antic palau del bisbe, les galeries subterrànies i l'antiga canònica on des del segle XII fins al XVIII vivien els canonges de la catedral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA