cultura

El bisbe proposa un consorci per finançar la reconstrucció de les escales de la catedral de Tortosa

Salinas també reclama suport públic per mantenir obert el tresor catedralici

«Sembla que hem estat víctimes d'un terratrèmol», va assenyalar ahir el bisbe de Tortosa per descriure la imatge que s'endú la gent que visita la catedral, després de veure que la façana principal no té escales des del 2002. Així, Salinas va valorar molt positivament que Patrimoni haja aprovat el projecte per construir un nou accés, però va destacar que ara el principal escull és trobar el finançament necessari per fer les obres. «El compromís que hi havia de l'1% Cultural del Ministeri va desaparèixer, això ja no compta, i ara hem de buscar una altra via per materialitzar aquest projecte», va afegir-hi. El bisbe va dir que ja ha pogut parlar amb l'Ajuntament, i que li han manifestat una «disponibilitat absoluta» per trobar una solució. «A Tortosa tenim la sensació de trobar-nos una mica abandonats, però a Barcelona sempre es queixen que aquí sempre posem inconvenients a tot», va destacar el bisbe. «Però ara s'han acabat les excuses, perquè sabem el que volem i tenim el projecte ordenat i ben fet», va dir Salinas. «Ara sí que demanem l'ajuda de qui ens pot ajudar; que en aquest cas és l'administració, en la part que li corresponga», va concloure el bisbe.

Salinas no va descartar la possibilitat de recórrer a patrocinadors privats, però va advertir que la crisi actual limita el marge de maniobra dels empresaris. Per tant, el bisbe va apostar per establir convenis bilaterals amb cadascuna de les administracions i formar un consorci en què l'Ajuntament, el Consell Comarcal, la Diputació, la Generalitat i el govern de l'Estat facen un pas endavant per reconstruir les escales. «És només una hipòtesi, ja que no podem anar a Cultura i demanar un milió d'euros, tot i que estem segurs que el govern català farà una aportació important», va afegir-hi. «El bisbat no té diners per començar el projecte, però no volem invertir en una obra que en realitat és cosa de tots», va remarcar. De fet, Salinas va recordar que tant el canvi de govern a Catalunya com el fet de vincular la reconstrucció de les escales a l'enderrocament de les cases de davant de la catedral –«un tema molt discutible», va dir el bisbe– van alterar el projecte. «Inicialment, la nostra intenció era reconstruir les escales tal com estaven abans, però els dubtes van arribar després», va assenyalar Salinas.

Exposició permanent

D'altra banda, el bisbe va afirmar ahir que se sent «molt orgullós» de l'exposició permanent de la catedral, «tot i que tècnicament no és un museu». Segons Salinas, «és una exposició molt digna», i també cal destacar el valor afegit que li dóna l'espai de la canònica, única a Europa. Així, va agrair l'ajuda d'un milió d'euros que el bisbat va rebre de la Generalitat per posar en marxa l'exposició, però va advertir que va ser insuficient, ja que l'Església tortosina hi va aportar uns 400.000 euros més. «Ara l'objectiu és poder mantenir-la en el temps, ja que no es tracta de guanyar diners, sinó de cobrir les despeses que té», va afirmar Salinas. El bisbe va concloure que esta convençut que es trobarà una fórmula per poder garantir la continuïtat de l'exposició del tresor de la catedral. De fet, va explicar que ja han parlat del problema econòmic amb l'Ajuntament de Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA