cultura

L'altre tresor de la catedral de Tortosa

L'Ajuntament i la Diputació impulsen la renovació de l'arxiu capitular, que guarda uns 350 còdexs

Una de les últimes troballes a l'arxiu de la catedral de Tortosa és un pergamí escrit en hebreu –de moment, l'únic del fons–, que ha estat localitzat al revers de les tapes d'una antiga acta notarial. Però l'arxiu de la catedral, amb milers de documents, la majoria encara per catalogar, conserva un excepcional fons amb uns 350 còdexs, que fan que els experts el consideren un dels més importants del món cristià. Per exemple, hi ha els 115 còdexs catalogats per Chatelain i Deniflé i el missal de sant Ruf, però també una Poètica d'Horaci del segle XII (és l'única que es conserva íntegra a l'Estat espanyol) i un Liber pontificalis també únic, que completa l'exemplar que hi ha al Vaticà. A més, a l'arxiu de la catedral de Tortosa també hi ha obres dels clàssics i manuscrits del segle XII en endavant. De fet, ahir al vespre, durant la visita que van fer-hi l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, els responsables de la catedral van mostrar-los un llibre de l'any 1055 que és un missal portat des d'Avinyó pels primers canonges de la catedral, i que s'ha pogut conservar en unes condicions força òptimes.

No és el cas de les actuals instal·lacions de l'arxiu, un espai molt deteriorat i gairebé inaccessible, al costat de la sagristia major. Les obres, finançades amb 440.00 euros per la Diputació, amb 320.000 euros per l'Ajuntament, i amb 250.000 euros pel Bisbat de Tortosa, preveuen l'obertura d'un nou accés, així com l'adequació de diverses sales per afavorir una major, més fàcil i més segura utilització del fons documental, i per tant la tasca dels investigadors. En aquest sentit, el degà del capítol catedralici, Josep Maria Tomàs, va detallar que, tot i les dificultats per consultar-lo, l'arxiu rebia fins ara més de tres-centes vistes l'any.

Portes obertes a l'exposició permanent de la catedral

gustau moreno

L'exposició permanent de la catedral de Tortosa celebrarà dilluns el segon aniversari, i per fer-ho ha programat dues jornades de portes obertes, que tindran lloc els dies 19 i 20 de desembre. A més, també exposarà per primera vegada una vitrina amb una mostra numismàtica. El capítol de la catedral va agrair ahir el suport museístic i econòmic de la conselleria de Cultura i de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, així com dels 78.000 visitants que ja han vist l'exposició, ja que amb el seu donatiu han fet possible sufragar una part de les despeses. L'exposició del tresor de la catedral té un dèficit anual d'uns 24.000 euros, que complica la seua supervivència sense el suport de les diferents administracions. Per la seua banda, el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, va afirmar ahir que confia que «molt aviat» es puga resoldre la reconstrucció de les escales de la façana principal de la catedral, que es van ensorrar el maig del 2002. De fet, la previsió és que el nou projecte es puga aprovar dimecres a la comissió de Patrimoni.«Tot això està molt madur, i crec que ha arribat el punt en què ja no hi haurà cap problema», va avançar el bisbe. Salinas va afegir-hi que, després de resoldre la rehabilitació de l'arxiu de la catedral, cal continuar amb altres obres del pla director, com la consolidació de les gàrgoles i dels contraforts, a partir d'un acord amb el Ministeri de Cultura. «A més, també completarem la il·luminació exterior de la catedral, gràcies a un conveni amb la fundació d'Endesa», va concloure el bisbe.

Referent cultural i de fe

gustau moreno

«Tot i els esforços titànics que s'havien fet per a la seua conservació, l'arxiu de la catedral no es troba en les millors condicions», va afirmar ahir l'alcalde de Tortosa. Així, Ferran Bel va recordar que, poc després d'haver arribat a l'alcaldia, va rebre un correu electrònic d'un investigador nord-americà, enutjat perquè no havia pogut visitar l'arxiu de la catedral, tot i que aquest era un dels objectius principals del seu viatge a l'Estat espanyol. «El projecte de rehabilitació de l'arxiu és important per a la catedral i per a la ciutat de Tortosa, però també per a tot el territori», va valorar l'alcalde. Per la seua banda, el president de la Diputació, Josep Poblet, va reivindicar les catedrals de Tortosa i Tarragona, amb el monestir de Poblet, com tres dels referents «de fe i de cultura» més importants de la demarcació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA