cultura

Un donant secret finançarà les obres de les escales de la catedral de Tortosa

El bisbe avança que el patrocinador és una «entitat de negocis» que pagarà més del 60% del cost de la primera fase

En aquesta primera fase es construirà una plataforma elevada amb dues escales laterals a la banda del carrer Croera i a la banda del carrer Costa de Capellans. Els dos accessos laterals s'aprofitaran en la segona fase, però no així la nova barana del davant, ja que el projecte també preveu una escalinata frontal. «Ara comptem amb una donació d'una entitat que es fa càrrec d'una gran part del cost global de la primera fase, que té un pressupost d'uns 380.000 euros», va afirmar ahir Xavier Salinas, tot anunciant la donació que ha rebut el bisbat de Tortosa. Segons el bisbe, l'entitat que patrocinarà les obres es vol mantenir, «de moment», en l'anonimat, i podria sufragar més del 60% del pressupost. De fet, Salinas només va concretar que el donant no és ni una fundació ni un particular, sinó «una entitat que té a veure amb el món dels negocis». «Però tinc el compromís personal de no manifestar qui són; ja m'agradaria poder proclamar-ho als quatre vents, perquè pensem que és una aportació important i estem molt agraïts», va remarcar el bisbe.

Tampoc l'alcalde va voler fer públic qui és el patrocinador privat de les noves escales de la catedral. Ferran Bel, qui la setmana passada va lamentar que la Generalitat i l'Estat s'hagin desentès del finançament de les obres –tot i que les dues administracions van comprometre 400.000 euros–, va rebaixar el to de les seves crítiques. De fet, va sentenciar que els compromisos contrets per les administracions «ja formen part de la història», ja que el tema s'ha allargat «durant vuit anys» i ara «el més important és mirar cap al futur». En aquest sentit, tant l'alcalde com el bisbe van assenyalar que la primera fase de les escales hauria d'estar a punt aquest setembre, perquè la processó en honor de la Mare de Déu de la Cinta pugui sortir per l'accés principal de la catedral, com marca la tradició.

D'altra banda, Salinas va detallar que les obres aniran a càrrec de la constructora Urcotex, l'empresa que està treballant últimament amb el bisbat i el capítol catedralici. Els treballs de les noves escales de la catedral, que han estat contractats pel mateix Bisbat, començaran just després de Setmana Santa. Així, coincidiran amb la reforma integral dels carrers Ciutat i Croera, carrers que l'Ajuntament convertirà en una altra zona de vianants. De fet, l'esplanada que hi ha actualment davant de la catedral s'ha utilitzat aquests dies com a base per deixar-hi enderrocs i maquinària.

«Sempre» oberts a altres col·laboracions

GUSTAU MORENO

El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, va destacar ahir que sempre han anat «de la mà» de la Generalitat o de l'Ajuntament a l'hora d'impulsar els projectes o les diverses obres de la catedral. Amb aquestes paraules, Salinas deixava entendre que l'Ajuntament havia ajudat el Bisbat a trobar el patrocinador privat que ara es farà càrrec de bona part de les noves escales de la catedral. «Hi ha un temps per iniciar i un temps per acabar, i no hauríem de fer misteri d'això», va afegir-hi el bisbe. A banda, Salinas va concretar que l'església tortosina assumirà amb fons propis el 40% de les obres, tot i que va recordar que bona part dels recursos del bisbat són arran de donacions. De fet, el bisbe va precisar que la catedral «sempre estarà oberta a altres col·laboracions», deixant clar que no renuncien als ajuts que puguin arribar des de la Generalitat o de l'Estat.

Obres a l'arxiu i les cases de davant de la catedral

G.M.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va recordar ahir que l'Ajuntament i la Diputació de Tarragona estan col·laborant amb el Bisbat en les obres de restauració de l'arxiu de la catedral, amb un pressupost de més d'un milió d'euros. En aquest sentit, les obres –que també executa Urcotex– estan finançades amb 440.00 euros per la Diputació, amb 320.000 euros per l'Ajuntament i amb 250.000 euros pel Bisbat, i l'objectiu és que estiguin enllestides a l'abril del 2010. D'altra banda, Bel també va referir-se a l'estat de les negociacions per expropiar les cases de davant de la catedral, ja que l'Ajuntament vol enderrocar-les per fer-hi una plaça, en què quedaran integrades les noves escales. L'alcalde va dir que estan a punt de tancar un acord amistós amb la majoria dels propietaris afectats, i que paral·lelament l'Ajuntament està redactant el pla especial que ha de servir per ordenar l'entorn de la catedral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.