Urbanisme

Tortosa ampliarà la zona de vianants a la catedral i la plaça d'Espanya

L'Ajuntament aprofita la reforma dels carrers Croera i Ciutat, i hi afegeix els de Canvis i Doctor Ferran

Amb motiu del ple ordinari de juliol, l'Ajuntament encarregarà dilluns a l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa) les obres de millora del carrer Croera. Ferran Bel va recordar ahir que, d'acord amb la comissió de Patrimoni, han fet un plantejament conjunt de tot aquest sector, que inclou la reurbanització del carrer Ciutat i la reconstrucció de les escales de la catedral. Així, l'alcalde va remarcar que, fins al davant de les escales, «els carrers Ciutat i Croera seran només per als vianants, com els carrers de la Rosa i Oliver». A més, Bel va anunciar que també han previst incloure-hi el carrer Canvis, pel qual ja van deixar de circular els vehicles fa més d'un any, i el carrer Doctor Ferran, dues actuacions que no estaven previstes al pla de la llei de barris. «Canvis i Doctor Ferran no estan inclosos al Pincat, però són dos carrers que tard o d'hora s'havien de fer», va concloure l'alcalde.

A més, Bel va assenyalar que l'Ajuntament també ampliarà la zona de vianants del centre comercial, i que ja han restringit el trànsit de vehicles al carrer Sant Pere, tot aprofitant la sol·licitud d'ocupació de la via pública d'un bar que ha instal·lat una terrassa d'estiu. L'alcalde va afegir-hi que la mesura també s'aplicarà als carrers de la Parra i travessia de la Parra, i que l'objectiu és poder ampliar l'illa de vianants a la plaça d'Espanya. «Tot i que al principi provoca algunes molèsties als veïns, està demostrat que a mitjà termini les zones de vianants són molt positives per a les ciutats», va remarcar l'alcalde. De fet, Bel va explicar que el govern ja ha encarregat un pla de mobilitat sostenible, que servirà per redefinir el trànsit de vehicles i de vianants a la ciutat.

Nous pàrquings

A banda, un altre dels aspectes que haurà de reajustar el pla de mobilitat sostenible de Tortosa serà el flux circulatori al nucli antic, un cop entrin en funcionament els futurs aparcaments de la plaça Mossèn Sol i de l'edifici de les delegacions de la Generalitat. En aquest sentit, el ple de dilluns aprovarà el pla de viabilitat del pàrquing associat a l'edifici que s'ha de construir al carrer Montcada. Bel va recordar que el pàrquing tindrà tres plantes subterrànies, i que l'Ajuntament podrà gestionar dues plantes (197 places) en règim de concessió administrativa. «Serà una obra molt complexa, i ja anunciem que provocarà moltes molèsties», va advertir. De fet, Bel va assenyalar que en alguns moments caldrà interrompre el trànsit del carrer Montcada. L'alcalde va detallar que l'Ajuntament i la Generalitat han constituït una comissió de seguiment del projecte, i que les dues administracions han hagut de donar llum verd al pla de viabilitat. Segons Bel, l'adjudicació de les obres de l'edifici de les delegacions i del pàrquing es podrà fer abans de final d'any, perquè els treballs puguen començar pels volts de Nadal. Així, tot i que l'edifici i el pàrquing es faran a la vegada, les dues actuacions tindran un termini diferent, ja que l'aparcament té un període d'execució de 18 mesos, mentre que la nova seu de les delegacions territorials trigarà uns 30 mesos a fer-se. Quant al pla de viabilitat, Bel va precisar que no es preveu la venda de places, però sí la comercialització d'abonaments mensuals. A més a més, l'alcalde també va dir que abans de les Festes del Renaixement trauran a concurs el plec de condicions del pàrquing del Temple, i que l'aparcament de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, també es posarà a licitació cap al setembre. Al ple de dilluns s'aprovarà el conveni que ha de permetre que el Col·legi d'Arquitectes puga instal·lar-se a la casa Wenetz, també a la plaça del Rastre. A més, també hi ha la cessió definitiva del solar del barri del Temple a la Generalitat, perquè Educació puga construir-hi el tercer institut; i un conveni amb la Diputació de Tarragona, pel qual l'Ajuntament es compromet a assumir el manteniment dels serveis de la nova carretera de Roquetes.

El recurs per les cases de la catedral, desestimat

Gustau Moreno

La secció segona de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs d'apel·lació que l'Ajuntament de Tortosa havia interposat el 2007 contra la sentència que donava la raó als veïns afectats per la taxació conjunta de les expropiacions de les cases de davant la catedral. La sentència anul·lava l'expropiació de les cases del carrer Croera per «greus defectes de forma» en el procés, i també obligava l'Ajuntament a redactar un pla especial de protecció del nucli històric. Per això, el govern de Tortosa va preveure iniciar un nou procés paral·lel d'expropiació, ja que la previsió era que es podrien adquirir les cases abans de resoldre's el recurs. Ara, el TSJC ha tornat a donar la raó als veïns afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat