cultura

La catedral de Tortosa ja té permís per refer les escales

Patrimoni aprova el projecte, però ara falta el finançament

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar ahir al vespre que la comissió de Patrimoni ja ha donat llum verd a la reconstrucció de les escales de la catedral. Bel va afegir-hi que tant l'Ajuntament com el Bisbat s'han ajustat als requisits que Cultura havia establert al maig, en què van acordar habilitar unes escales que més endavant puguen integrar-se al projecte de la nova plaça de la Catedral. En aquest sentit, el retard en l'expropiació de les cases de davant de la catedral va propiciar que s'adoptés una solució que fos «provisional i compatible». «Seran unes escales 100% aprofitables, que tindran continuïtat en el projecte de la plaça», va detallar l'alcalde. «Si no tinguéssem previst enderrocar les cases, el projecte seria d'una altra manera», va remarcar Bel. Així, l'alcalde deixava clar que l'Ajuntament no ha renunciat a enderrocar les cases de l'antiga façana fluvial, tot i que va admetre problemes en les expropiacions, pel desacord d'alguns dels propietaris.

En concret, ara es construiran unes escales laterals, i just davant de la porta principal de la catedral quedarà una plataforma elevada d'uns quatre metres d'amplada, amb una barana. A banda, les obres de la nova zona de vianants dels carrers Ciutat i Croera, que l'Ajuntament té previst adjudicar d'aquí a pocs dies, serviran per elevar la cota del carrer uns 70 centímetres. A més, aquest projecte també inclou la construcció d'una part de la nova plaça i la reforma de l'accés a la catedral per la Porta de Palau. Un cop enderrocades les cases del carrer Croera, ja es podrà emprendre la construcció de l'escalinata frontal, que quedarà integrada a la nova plaça.

Patrocinadors privats

Bel va explicar que ara és el Bisbat de Tortosa qui ha d'encarregar l'obra, que costa uns 450.000 euros. «El Bisbat té la màxima responsabilitat, ja que els terrenys són seus», va remarcar. «Però hauríem de ser àgils, i si el Bisbat no té ara aquests diners i les administracions no assumim el cost, caldrà buscar els recursos», va dir. L'alcalde va explicar que espera que les noves escales estiguen a punt abans de les festes de la Cinta del 2010. Per tant, si d'aquí a pocs dies no es troba una solució, caldrà buscar «vies alternatives de finançament», com ara algun «patrocini privat». Amb tot, Bel va recordar que el govern de l'Estat havia arribat a aprovar una partida de 420.000 euros per a les escales de la catedral, i que després d'una visita de l'exconsellera de Cultura Caterina Mieras, el 2004, la Generalitat es va comprometre a assumir el projecte. Finalment, Bel va dir que la comissió de Patrimoni va aprovar la modificació del projecte per instal·lar el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, amb els passos de les confraries, a l'antiga església de Sant Antoni del carrer Montcada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona