cultura

Tortosa amplia l'oferta turística amb un centre d'interpretació de les muralles

L'Ajuntament habilita un espai per rebre visitants en el polvorí de les avançades de Sant Joan

«Un dels dèficits per explotar el turisme cultural de Tortosa era disposar d'espais de visita; ara els Reials Col·legis s'obren el cap de setmana, tenim l'espai Sant Domènec i l'exposició de la catedral, però feia falta valoritzar les fortificacions», va manifestar ahir el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Tortosa, Ricard Forés. Una mancança que començarà a corregir-se amb la posada en servei de l'àrea d'interpretació de les avançades de Sant Joan, un espai que s'obrirà als visitants dissabte que ve. L'Ajuntament ha creat la marca turística Passeig de les Fortificacions, amb l'objectiu que en un futur es pugui anar passejant des del castell de Tenasses fins el fortí d'Orleans. Ara, però, només hi ha un tram practicable: el comprès entre la torre del Célio i les avançades de Sant Joan.

Pel que fa al centre d'interpretació que s'ha instal·lat al polvorí de les avançades de Sant Joan, l'equipament consta de sis plafons informatius amb dibuixos que motiven el turista perquè visiti les muralles. «Més que donar molta informació sobre les fortificacions de Tortosa, el que pretenem a través dels plafons és que el visitant tingui ganes de fer un volt pel conjunt emmurallat», va assenyalar Òscar Cid, responsable dels continguts i planificació del projecte. En aquest sentit, els continguts ofereixen una informació molt didàctica, de fàcil lectura, profusament il·lustrats pel dibuixant Toni Tèrmens, de manera que permeten «imaginar» la història de la Tortosa de l'època. Dissabte que ve al matí tindrà lloc una jornada de portes obertes i després es podrà fer la visita tots els dissabtes, prèvia concertació a l'Oficina de Turisme.

Més de 6,5 quilòmetres

Tot i que el conjunt fortificat més emblemàtic de Tortosa és el castell àrab de la Suda, la ciutat conserva un dels conjunts de fortificacions més extensos del país. «Avui dia només es conserven sis quilòmetres i mig de fortificacions, dels més de dotze que tenia Tortosa», va explicar Òscar Cid. Les avançades de Sant Joan es van construir durant la segona meitat del segle XVII. Inclouen un bloc fortificat amb un ampli fossat allargat i acabat en punta de fletxa i diversos fortins i baluards enllaçats entre ells –primeres avançades, camí d'accés, revellí, baluard cobert, fossat principal, pati d'armes, contramuralla nord i sud i fossat interior–. Hi ha un segon cos de fortificació format per dos mitjos baluards de planta poligonal i units per un pany de muralla. A l'extrem oest s'adossa a la muralla del segle XIV, separada del conjunt del segle XVII per un fossat estret i profund. Per tal de promocionar aquest actiu patrimonial també s'han editat uns tríptics informatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA