cultura

Tortosa es compromet amb el patrimoni

El pacte s'aprova per unanimitat i l'Ajuntament haurà d'emprendre un mínim de 10 mesures durant els pròxims 10 anys

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va felicitar Amics dels Castells i del Nucli Antic per haver impulsat una campanya que dilluns a la nit es va traduir en el primer «pacte de ciutat» per salvar, difondre i aprofitar turísticament el patrimoni del municipi. A més, la tinenta d'alcalde d'Urbanisme i portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va remarcar que algunes de les mesures ja estan incloses en el pla d'acció municipal (PAM), i va recordar els esforços que ja estan fent l'Ajuntament i la Generalitat per recuperar el nucli històric a través del programa de la llei de barris. A banda, el segon tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, va agrair la «flexibilitat» i el «realisme» que ha demostrat Amics dels Castells. L'entitat va acceptar establir una temporalitat de 10 anys en el compliment del pacte, per facilitar l'acord amb tots els grups polítics. Així, les mesures del pacte pel patrimoni s'aplicaran durant els últims dos anys del mandat i al llarg dels dos mandats següents.

La iniciativa d'Amics dels Castells també va rebre el suport explícit dels grups de l'oposició. Antonio Faura (PP) va dir que es tracta d'una proposta «assenyada, que fuig de maximalismes i de mesures impossibles». El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va destacar que s'ha assolit «un pacte de ciutat impulsat des de la societat civil», en què també s'intueix «un model de ciutat i de desenvolupament econòmic». «Hem de deixar de parlar del passat esplendorós de Tortosa per lamentar-nos del nostre present, i començar a parlar de futur quan parlem del patrimoni», va dir Forcadell. El portaveu del PSC, Joan Sabaté, també es va comprometre amb la iniciativa, des de l'oposició o si torna a l'alcaldia, tot remarcant també la singularitat del recinte fortificat.

LES 10 MESURES

Creació d'una regidoria de Patrimoni Històric
Adquisició del castell de Tenasses per l'Ajuntament o alguna administració
Aposta pel turisme cultural i ecològic, amb un pla local de desenvolupament turístic i la creació d'una tarifa única
Aprovació i impuls del pla director de les muralles
Aplicació rigorosa del pla del nucli antic, amb la salvaguarda del patrimoni afectat i la promoció de la rehabilitació d'habitatges
Dotació d'una utilitat immediata a les Avançades de Sant Joan i finalització de la seua restauració
Creació d'una brigada que vetlle pel bon estat de les muralles i els castells
Adquisició i recuperació de l'antic col·legi de Sant Josep, per l'Ajuntament o alguna administració
Planificació i inici d'obres al barri de Remolins i en especial al call (antic barri jueu)
Contractació d'un arqueòleg municipal i foment de l'estudi de la història local

«Caldrà evitar actuacions contradictòries»

GUSTAU MORENO

El president d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Jordan, va ser l'encarregat de defensar, durant el ple de dilluns, la moció popular que reclamava un pacte pel patrimoni de Tortosa. En acabar la sessió, Jordan va fer una valoració molt positiva de l'acord polític assolit a l'Ajuntament, i va anunciar que ara faran arribar el pacte pel patrimoni a la Generalitat i al govern de l'Estat. «Estem satisfets perquè s'ha assolit un consens que moltes vegades és necessari a Tortosa, i perquè durant els propers deu anys es faran unes actuacions que significaran un abans i un després per al nostre patrimoni», va dir. Jordan també va assenyalar que fiscalitzaran l'acció dels governs municipals per garantir el compliment del pacte, i que Amics dels Castells vetllarà perquè no es facen actuacions «contradictòries amb la filosofia general del pacte». El president de l'entitat va recordar que es tracta de recuperar i revalorar el patrimoni en lloc de destruir-lo com ha passat en alguns casos al nucli antic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa