cultura

A tota pastilla!

Najwa, Cor de Teatre, Antònia Font i Sílvia Pérez Cruz, entre els que cantaran a l'Aphònica de Banyoles, que aquest any té d'imatge les pastilles Juanola

Organitzat per l'Ajuntament i Alter Sinergies, Aphònica és un festival “artesanal”

La imatge gràfica i la promoció d'Aphònica és sempre tan potent, que podria deixar en segon terme el programa, si aquest no fos igualment d'envergadura. Aquest any, el vuitè festival de la veu de Banyoles (24, 25 i 26 de juny) reunirà intèrprets prou reconeguts com Naiwa, Antònia Font i Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio; els emergents Spontaneous Combustion o els banyolins més famosos darrerament com són Cor de Teatre. A més –entre altres atractius– la banda local Caiko presentarà els seu disc Todos somos niños i es donaran a conèixer per primer cop a la demarcació Bauchklang, Imma Colomer i Dioni Chico, Rosario Solano, Ojos de mil años i els esmentats Spontaneous Conbustion.

I no obstant això, el cronista es veu temptat a parlar sobretot de la campanya publicitària, sempre brillant en el cas d'Aphònica. Si en altres edicions el fil conductor ideat pels creatius Nifava havia estat el silenci, el taral·lareig o el rumor (van arribar a promocionar el festival anunciant que deien que no es feia), aquest cop l'excusa identitària són els remeis per aclarir la veu. Un explícit “Ehem, ehem” n'és el lema i la icona, les populars pastilles Juanola, que abundaran més que mai a Banyoles durant els dies d'Aphònica. Per arrodonir-ho, la presentació del programa a la premsa, feta ahir, va tenir d'escenari una farmàcia, l'Alsius, que en els seus 250 anys d'història no devia haver viscut mai una experiència semblant.

“Petit i artesanal”

Seguint la idea fundacional, el vuitè Aphònica permetrà escoltar estils diversos; grans noms al costat de gent que comença i intèrprets locals. El director de l'esdeveniment, Francesc Viladiu, de la productora Alter Sinergies –i que juntament amb la regidora de Cultura, Francesca Palomeras, va ser l'encarregat d'explicar el cartell– va remarcar també la implicació de desenes d'entitats, institucions i professionals de Banyoles, així com la descoberta d'espais que permet el festival. “És petit i artesanal, fet per gent de Banyoles”, va definir-ho. Cal també tenir en compte que la majoria de les propostes són gratuïtes i les que són de pagament tenen preus assequibles. El concert més car –el d'Antònia Font– costa 16 euros. Ahir ja no quedaven entrades per veure el Cor de Teatre.

Menú amb Juanola

Les activitats paral·leles són un altre atractiu de l'Aphònica. Criden l'atenció els menús que per a l'ocasió han preparat els restaurants del Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, amb les pastilles Juanola entre els ingredients.

Fora del programa oficial s'han previst dos concerts més: de Joan Colomo (a l'escala dels pisos de Cal General, el dia 24, a les 20h) i dels 4t 1a (a Cal Monjo, el dia 24, a les 2h).

Pel que fa a exposicions, se'n podran visitar tres. Una es titula Una imatge comestible (Espai Eat Art - Lluís Vilà) i consisteix en la narració visual del procés creatiu de la imatge del festival, així com sobre l'origen i l'evolució de les pastilles Juanola. L'altra és Veus de la Mediterrània (Museu Darder) i és un muntatge sobre les diferents parles d'aquesta àrea geogràfica. La tercera es titula (a) 2011 (Biblioteca), que reuneix documentació de tota mena relativa als artistes que intervenen al festival.

Quant a tallers, se n'ha organitzat un dedicat a les corrandes, que es farà el dia 26 al migdia. El tradicional camp de treball en què els inscrits aprenen a treballar en un festival, aquesta vegada comptarà amb 24 noies i nois d'entre 15 i 17 anys. El programa inclou també la Trobada de Cantaires, (Crespià, dia 26, 18.30 h) i les estades de veu L'estiu és teu! dels albergs de Catalunya, amb una vuitantena de participants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona