Chrissie, la «profe» de Johnny Rotten

The Pretenders obre la Porta Ferrada

No és exagerat dir que Chrissie Hynde (Akron, Ohio, 1951) va canviar el paper de la dona en el món del rock. Hynde sempre va voler ser més que una cara maca i un cos desitjable: el seu paper com a líder i principal compositora de The Pretenders, des del 1978, ho confirma. I no ho ha tingut fàcil.

Chrissie va arribar a Londres en la primera dècada dels anys setanta, quan el glam dominava l'escena. Ella, però, tenia altres gustos: a la maleta hi portava tres discos fonamentals, Funhouse i Raw power de The Stooges, i White light / White heat, de The Velvet Underground. Música no precisament amable. A la capital britànica, Chrissie va connectar de seguida amb algunes de les persones que poc després tindrien un paper fonamental en el tifó punk del 77, com ara Malcolm McLaren, futur mànager dels Sex Pistols, i Mick Jones, que acabaria com a guitarrista de The Clash després d'haver compartit algun projecte de grup amb Hynde. El problema és que ella tenia un nivell musical molt superior a la mitjana dels punks, així que va formar el seu propi grup, The Pretenders, amb James Honeyman-Scott (guitarra), Pete Farndon (baix) i Martin Chambers (bateria), la formació clàssica que va gravar entre el 1980 i el 1981 els dos primers discos, dues obres impressionants que van donar èxit i estatus a The Pretenders. Després, la desgràcia: Honeyman-Scott i Farndon van morir en menys d'un any per sobredosi.

Chrissie va tirar endavant el grup, i els anys vuitanta va aconseguir èxits amb cançons com ara Back on the chain gang i Don't get me wrong, sempre amb un bon equilibri entre energia i melodia. El 2005, el grup va entrar en el Rock and Roll Hall of Fame. Mentrestant, ella s'ha anat implicant cada vegada més en l'activisme ecologista i sociopolític. Avui serà a Sant Feliu per inaugurar el 47è Festival de la Porta Ferrada a l'Espai Port (21.30 h), amb el fidel Chambers i tres músics més, i un disc nou: Break up the concrete.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.