la crònica

Patriotes i «patriotes»

Durant l'acte de lliurament dels Premis Literaris de Girona, ahir a la nit a la sala simfònica de l'Auditori de Girona, el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Esteve Vilanova, va fer una triple dedicatòria tan emotiva com necessària: primer va voler transmetre un reconeixement «molt especial» als llibreters com a grans difusors de la literatura, encoratjant-los a fer ben visibles en els seus establiments les obres en català; i tot seguit, després de recordar que per primera vegada en més de quaranta anys la fundació ha rebut una subvenció del govern espanyol, Vilanova va recordar dos «amics dels premis», recentment desapareguts: l'editor Isidor Cònsul, també membre del jurat del premi Rahola, i l'escriptor Baltasar Porcel, que, com va recordar el presentador de la vetllada, el periodista Enric Frigola, ha estat l'únic autor que ha guanyat dues vegades el premi Bertrana. A la sortida, tots els presents van rebre l'edició de butxaca de Cavalls cap a la fosca, el llibre amb què Porcel va guanyar el Bertrana del 1975, juntament amb un DVD de la festa de lliurament dels premis de l'any passat.

Fins aquí, la part amable. Vilanova no va esmentar en cap moment Fèlix Millet ni el Palau de la Música Catalana, però sí que es va referir al «trist espectacle d'un emblema cultural català», per homenatjar a continuació tota la gent que, voluntàriament i desinteressadament, forma el gran teixit cultural de base. «Voldria que algun dia aquests ‘patriotes' que ens han escandalitzat reconeguessin que qui fa el país és tota aquesta munió de gent anònima. Per ells tenim fe en la nostra gent i en el nostre país», va afegir Vilanova, i la seva argumentació va quedar reforçada pel discurs del conseller Joaquim Nadal, que es va referir a la Fundació Prudenci Bertrana com un exemple de moralitat, tenacitat i bona gestió, contraposat sense dir noms –no calia– a Millet i companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA