cultura

tarragona

Preparen una ruta pels nous espais de la memòria

La ciutat culmina el projecte de recuperació de la memòria històrica amb la museïtzació dels dos refugis de la Casa Canals i un monument al camí de l'Oliva que recorda els afusellats pel franquisme

Tarragona va donar ahir per completat el projecte de recuperació i dignificació de diferents espais de memòria històrica i prepara l'organització d'una ruta guiada per tots aquests punts d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista. Les dues darreres incorporacions ahir van ser la museïtzació dels dos refugis antiaeris sota la Casa Canals, a la Part Alta, i el monument d'homenatge als afusellats pel franquisme al camí de l'Oliva.

La tinenta d'alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, va avançar que des del Museu d'Història de Tarragona s'està enllestint el projecte d'aquesta “ruta de la memòria”, que vol ser un recorregut més “emotiu” que turístic pels principals punts de record dels efectes de la guerra i la postguerra a la ciutat. Així, la iniciativa inclourà la visita als refugis oberts al públic de la ciutat (els de la Casa Canals i el localitzat sota l'ajuntament), a la fossa comuna del cementiri, al camí de l'Oliva i a la sala del Pretori, que es va fer servir com a presó durant els primers anys del franquisme. La ruta es podrà fer en grups els dissabtes i fent una reserva prèvia.

Recrear l'ambient

Precisament, els refugis de la Casa Canals inaugurats avui tan sols s'obriran quan hi hagi prevista una d'aquestes rutes, tot i que durant tot el dia d'avui es mantindran oberts al públic, tal com ja es va fer ahir. La museïtzació ha afectat els dos refugis que es van descobrir sota la casa, tot i que tan sols un s'ha pogut conservar complet. “Hi hem volgut recrear la il·luminació de l'època i hem mantingut la instal·lació elèctrica original”, va destacar Lluís Balart, director del Museu d'Història de Tarragona. L'arranjament de l'espai, en què durant els bombardejos s'encabien fins a cinc persones per metre quadrat, també ha inclòs la recreació de l'ambient original amb una fotografia a mida real que imita la vida a l'interior dels refugis. A més, s'hi exposen tres objectes localitzats a l'espai, com ara la bala d'un infant que va quedar amagada entre les parets. El segon refugi localitzat sota la Casa Canals, sense sortida i probablement d'ús privat de la casa, s'utilitza com a sala per mostrar un audiovisual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSIC

L’encanteri ‘pop’ de Lana del Rey triomfa al Primavera Sound

BARCELONA
COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt