El Gremi de Flequers de les Comarques Gironines crea una marca de pa artesà

Està preparant una campanya de promoció del producte, que es ven en unes 400 fleques gironines

El projecte del gremi de flequers ja està a punt i partir d'ara només falta la promoció, que començarà molt probablement el mes vinent. La marca ja s'ha creat, tot i que el nom encara no es vol fer públic. «Aviat la donarem a conèixer i farem una campanya de difusió», va explicar Figueras. L'objectiu bàsic del gremi és que els consumidors coneguin amb detall les característiques que té el pa artesà i el sàpiguen diferenciar del pa de gran producció. «En alguns països com ara França estan molt diferenciades les dues línies del producte, mentre que els nostres consumidors moltes vegades les confonen i no saben exactament quin pa compren als establiments», destaca Figueras.

Marcar la diferència

Segons manté Figueras, el preu del pa artesà i el del pa industrial «és força semblant». Mentre que l'industrial es ven a molts tipus d'establiments diferents, el pa artesà el fan els flequers i es ven a les fleques. El gremi té actualment uns 150 associats, que en conjunt tenen uns 400 punts de venda a les comarques gironines. El projecte per diferenciar aquests dos tipus de pa inclourà la difusió per mitjà d'una pàgina web dels establiments on es pot trobar pa artesà, que tindran una marca pròpia de fleca artesana, i s'editarà una guia amb les fleques artesanes associades al gremi. El gremi porta a terme cursos per als flequers i, dins el pla de promoció que es prepara, està previst participar en diverses fires comarcals per difondre la iniciativa. «En aquestes fires s'elaborarà pa en directe davant del públic, perquè la gent pugui veure el procés que se segueix», va explicar el president del gremi. «Tot el pla anirà adreçat a aconseguir que el consumidor diferenciï clarament una fleca artesana, i compri amb la màxima informació prèvia del producte», hi afegeix. El gremi també té intenció de difondre informació a les escoles sobre el pa artesà i el seu procés d'elaboració.

Robert Figueras és president del gremi des de fa dos anys i hi ha estat vinculat des de fa més de vint anys. Un dels objectius que persegueix des de fa molt temps és donar valor al pa artesà. El projecte, que aviat es posarà en marxa, ja fa uns quants mesos que es prepara i aquest any es desenvoluparà amb la intenció d'implicar-hi el màxim de professionals possible.

A les comarques gironines hi ha tres gremis de flequers, tot i que el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines és el més antic i el que intenta és unificar el sector, segons manté Figueras. Els altres gremis són de la Garrotxa i dels voltants de Girona, i el gremi de les comarques gironines treballa per aconseguir la unificació.

Els trets diferencials del producte

El pa artesà es fa al forn i al dia, per mitjà d'una manera de treballar concreta, que prové de l'antiguitat. «El pa ja el feien els egipcis i els ingredients són sempre els mateixos: farina, sal, aigua i llevat. Segons la forma en què es treballa, el resultat és diferent.» El gremi defensa un pa fet amb llevats naturals, treballat a mà, que tingui hores de repòs per donar sabor. «L'artesà el fa cada dia, treballat amb les millors farines possibles.» Actualment hi ha tècniques que permeten fer el pa en hores que no siguin nocturnes, però el sistema no s'ha de perdre mai de vista, remarca Figueras. Segons destaca el sector, el pa és un dels aliments amb més equilibri nutricional, ja que aporta una gran quantitat d'energia, un contingut important de proteïnes i un baix percentatge de greixos. «És important desmitificar la idea que el pa engreixa, i encara menys el pa elaborat a mà. Per aquest motiu és important incloure'l en la dieta com un producte més», s'afirma des del sector. El pa artesà utilitza unes farines determinades i té un temps de fermentació concret per aconseguir un gust i una textura propis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.