Economia

La Cepta adverteix del risc de «monocultiu» de la logística als municipis del Baix Penedès

La confederació empresarial vol més connexions amb el Camp de Tarragona

«La logística al Baix Penedès és inevitable i hi ha de ser», va subratllar ahir el cap d'estudis de la Cepta, Joan Gallardo. Segons la confederació empresarial, la comarca està configurada com una «cruïlla de camins», ja que la travessen tres autopistes, el ferrocarril hi té «un gran potencial» i, a més, és molt propera al Port de Tarragona. Per tot plegat, es tracta d'un territori molt atractiu perquè s'instal·lin «activitats d'emmagatzematge i naus logístiques», com indica el projecte del Logis Penedès impulsat per la Generalitat. Tot i això, des de la Cepta adverteixen de la necessitat de controlar-ne una expansió excessiva. «Tot i fer un ús molt intensiu del sòl, genera poca ocupació», va subratllar Gallardo. D'aquesta manera, aquesta activitat no podrà resoldre un dels dèficits que l'Observatori empresarial ha detectat a la zona: el fet que la comarca no genera prou ocupació per a tots els seus habitants, cosa que obliga molts dels seus veïns a desplaçar-se fora del Baix Penedès a treballar, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Això, afegit a la caiguda de la construcció, obligarà la comarca a buscar activitats econòmiques alternatives. La Cepta recomana apostar per sectors que no tinguin risc de deslocalització i per un turisme de qualitat, amb l'impuls d'equipaments que contrarestin el turisme residencial majoritari fins ara. La confederació també reclama més suport per a la emprenedoria, fins ara eclipsades per la pressió als serveis bàsics exercit pel fort creixement demogràfic dels darrers anys.

Connexió amb el Camp

L'estudi de la Cepta se centra també en l'encaix del Baix Penedès dins del Camp de Tarragona, especialment pel que fa a les infraestructures. En aquest sentit, reivindiquen la necessitat que es privilegiï una millor connexió ferroviària amb Tarragona, Reus i Valls a través de la futura xarxa de Rodalies, a més de crear línies d'autobús que ofereixin un servei directe fins a les principals ciutats i infraestructures del Camp. La Cepta també aposta pel desdoblament de la carretera C-51 entre el Vendrell i Valls i la descentralització de les diverses administracions.

Els empresaris del Vendrell i Vilafranca faran contactes

Els ajuntaments del Vendrell i de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) han organitzat per al 25 de març una trobada d'empresaris dels dos municipis i comarques per tal de contribuir que es facin contactes i es trobin noves oportunitats de negocis. Segons va avançar ahir el regidor d'Hisenda del Vendrell, Joan Maria Diu, ja hi ha un centenar de companyies inscrites a la iniciativa, que se celebrarà a l'Auditori Empresarial de Vilafranca, tot i que al mes de juny hi ha prevista una segona trobada a la capital del Baix Penedès. Cadascun dels participants podrà entrevistar-se amb fins a deu empresaris més durant un quart d'hora. La iniciativa també té l'objectiu de «cohesionar» el teixit empresarial del Penedès.

D'altra banda, divendres vinent al matí el servei l'Eina del Vendrell organitza un taller sobre la successió a les empreses familiars, amb el qual es vol oferir una guia pels relleus generacionals a les petites companyies que funcionen a la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.