Ascó i els agents socioeconòmics a favor de l'MTC reclamen al govern que rectifique

L'alcalde destaca que el cementiri nuclear és compatible amb la declaració de l'Ebre com a reserva de la biosfera

L'alcalde d'Ascó va mostrar ahir la complicitat que té amb alguns agents socioeconòmics del país, favorables a la instal·lació del cementiri nuclear a la Ribera d'Ebre. A l'acte, però, hi faltaven molts representants d'entitats econòmiques i socials de les Terres de l'Ebre, un territori al qual l'alcalde va evitar referir-se directament. «Aquesta comarca mai ha tingut un projecte d'aquestes característiques, estem davant d'una oportunitat històrica», va dir Vidal, que va destacar també els avantatges que té la candidatura asconenca respecte de les altres set. «És la millor candidatura per la comunicació que té per ferrocarril, per la proximitat a les nuclears i per la massa crítica de treballadors», va assenyalar.

Tot i que el Parlament s'ha pronunciat dues vegades en contra de la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya i que també el govern ha rebutjat el projecte, l'Ajuntament d'Ascó i els agents socioeconòmics que li donen suport confien que rectifique. En aquest sentit, Vidal va celebrar que el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, hagi reconegut que el magatzem de residus nuclears és compatible amb la declaració de les Terres de l'Ebre com a reserva de la biosfera. «L'MTC no és incompatible amb altres activitats», va manifestar l'alcalde d'Ascó.

A més de defensar les garanties de seguretat de l'MTC, els agents socioeconòmics van mostrar el seu suport a la candidatura d'Ascó pel centre tecnològic associat al projecte i pel consorci que es crearà entre els ajuntaments i que gestionarà una subvenció de 7,8 milions d'euros anuals. «Tenim una oportunitat econòmica que permetrà la creació de molts llocs de treball», va dir el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà. També la Cambra de Lleida i la de Valls van participar en l'acte i van recordar que el Consell de Cambres de Catalunya s'ha pronunciat a favor de la candidatura d'Ascó. Tot i això, la Cambra de Comerç de Tortosa és crítica amb el projecte i cap representant d'aquesta va ser a la trobada d'ahir.

El Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya és una altra de les organitzacions que va donar suport a la candidatura asconenca. «L'MTC és una oportunitat per a Catalunya», va manifestar el representant d'aquest col·legi, Antoni Tahull. Com també ho considera el catedràtic de la UPC (nascut a Ascó), Ramon Sans, que va dir: «Serà la primera vegada que es farà recerca científica a la Ribera d'Ebre.» De fet, el vicerector de la UPC, Xavier Gil, va posar els científics de la universitat a disposició del futur centre tecnològic.

La presència a Ascó de científics que estudiaran la reutilització dels residus nuclears és un dels arguments que fa servir la UGT per mostrar-se a favor del cementiri nuclear. «És una oportunitat per assegurar el futur de les Terres de l'Ebre», va indicar el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, que va assistir a l'acte acompanyat del secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró.

Suport dels ajuntaments

A més dels agents econòmics i socials, representants d'una tretzena d'ajuntaments del Camp i l'Ebre van assistir a l'acte, encara que no tots favorables al cementiri nuclear, com és el cas de l'alcaldessa de la Fatarella.

LES FRASES

RAFEL VIDAL
ALCALDE D'ASCÓ
«El magatzem de residus nuclears és una instal·lació segura i compatible amb la declaració de reserva de la biosfera»
ISAAC SANROMÀ
PRESIDENT CAMBRA DE REUS
«Quin argument hi ha per dir que no? Quines alternatives es plantegen perquè la Ribera d'Ebre creixi?»
JOSEP MARIA ÀLVAREZ
secretari general de la ugt
«L'MTC no és un risc, és una oportunitat perquè va associat a un centre tecnològic amb una cinquantena d'investigadors»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA