Economia

L'activitat d'Infosa al delta de l'Ebre perilla si no s'arranja la línia elèctrica

L'empresa que explota les salines denuncia que Endesa no té interès a resoldre el problema

«Mentre rebem energia continuarem funcionant, però sense subministrament elèctric no podem desaiguar l'aigua dolça que s'acumula a les salines en època de pluges», va manifestar ahir el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. L'empresa denuncia les pèrdues econòmiques que té des de fa més de 8 anys pels constants talls de subministrament elèctric, ja que la regressió de la barra del Trabucador deixa un terç de la línia enmig de la mar. De fet, Endesa ja ha hagut d'indemnitzar amb 838.293 euros Infosa segons una sentència judicial del 2006, però la companyia que explota les salines lamenta que no adopte una solució definitiva al problema. Una solució que, segons Infosa, implicaria el soterrament de la línia elèctrica, una línia que aniria de Poble Nou a la punta de la Banya, travessant la badia dels Alfacs. Aquest projecte està valorat en 1,1 milions d'euros i ha estat redactat per la mateixa companyia elèctrica. «Hem demanat l'ajut de la Generalitat, concretament dels departaments de Medi Ambient i Indústria, perquè per nosaltres és un problema no rebre subministrament elèctric però també és un problema ambiental», va assenyalar Sucarrats. En aquest sentit, cal recordar que a la punta de la Banya nidifica l'única colònia de flamencs del país. «Els pals de la llum enmig de l'aigua són un perill per als banyistes», va alertar també el gerent d'Infosa.

L'empresa de les salines està disposada a col·laborar econòmicament en el soterrament de la línia elèctrica, però no accepta la proposta que li va fer el govern a final de l'any passat. Així, la direcció general de Medi Natural va proposar que Infosa financés fins a un 50% del cost de la línia. «Els van respondre que com a màxim podem pagar 300.000 euros», va dir Sucarrats, que denuncia que des de llavors no ha obtingut cap més resposta per part del govern, ni tampoc per part d'Endesa. «Ni la Generalitat ni Endesa tenen interès a resoldre el problema», va indicar.

Estudi d'energies alternatives

L'última proposta d'Endesa per millorar el subministrament elèctric a la punta de la Banya és la realització d'un estudi d'energies alternatives. «Només ho fan per allargar el temps, perquè ja saben que és una zona protegida i no és viable la instal·lació de molins de vent ni parcs solars», va manifestar el gerent d'Infosa. A les salines del delta de l'Ebre treballen unes quaranta persones de manera estable, més 50 que es contracten en l'època d'estiu, durant la campanya de recol·lecció de la sal. Infosa produeix una mitjana de 75.000 tones de sal, part de les quals les exporta a França, Alemanya, Holanda, els Estats Units i la major part dels països del nord d'Àfrica. La sal que produeix es destina tant al mercat de l'alimentació com a l'industrial. Aquestes són les úniques salines marines del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torroella de Montgrí

Jornada per aprofundir en el turisme inclusiu al Baix Empordà

Torroella de Montgrí
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA