Medi ambient

Baltasar reitera que el govern defensarà el cabal ecològic de l'Ebre i descarta cap transvasament

La PDE acusa la Generalitat de voler recuperar la interconnexió de xarxes

Fa just una setmana, la PDE va acusar el govern d'estar d'acord amb un cabal mínim de 100 metres cúbics per segon, en les negociacions amb el govern de l'Estat per a la redacció del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Segons va dir el portaveu Manolo Tomàs, el govern ja ha pactat amb el govern de l'Estat i amb altres governs autonòmics el repartiment de l'aigua de l'Ebre per a nous regadius, així com un cabal mínim molt allunyat del règim hídric proposat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Un cabal ecològic que oscil·la entre els 7.305 i els 12.783 hectòmetres cúbics anuals per al tram final del riu, depenent de si es tracta d'un any sec o d'un any humit. És a dir, una forquilla que va dels 227 metres cúbics per segon fins als 397 metres cúbics per segon.

Francesc Baltasar va replicar ahir a la PDE. «El cabal ambiental que defensarà el govern es va aprovar en la Comissió per a la Sostenibilitat que jo mateix presideixo», va recordar. Així, el conseller de Medi Ambient va assegurar: «Per tant, aquesta serà l'única xifra en què es mourà el govern de Catalunya, que també és la xifra aprovada pel Parlament.» Amb tot, va advertir que hi ha altres governs autonòmics que no estan d'acord, però va remarcar que aquest procés de negociació «no ha començat» i que qualsevol altra consideració respon a «prejudicis» sobre el tripartit.

D'altra banda, Baltasar va respondre un comunicat difós ahir mateix per la PDE. El moviment social denunciava que la Taula de l'Aigua havia elevat al govern una proposta per interconnectar el Segre, que pertany a la conca de l'Ebre, amb les conques internes de Catalunya. El conseller va ser rotund i va dir que «en cap cas» figura un transvasament del Segre «en cap planificació de la Generalitat». De fet, va dir que la proposta es va incloure en el document de la Taula de l'Aigua, com moltes altres de les propostes d'un procés de participació que ha durat més d'un any. «En cap cas ha estat recollida o acceptada pel govern», va concloure Baltasar, just després d'assenyalar que també han rebutjat una petició sobre el transvasament del Roine.

La línia de les salines

D'altra banda, el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va explicar ahir que el govern està treballant des de fa un parell d'anys per posar d'acord la companyia elèctrica Fecsa Endesa i Infosa, l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya. Aquest dimarts, Infosa va denunciar que la seua activitat estava en perill al Delta, si no es millora la línia elèctrica que recorre tot l'istme del Trabucador, i que sovint queda enmig del mar amb els consegüents talls de subministrament. Salvadó va dir que hi ha una solució consensuada, i que consisteix a soterrar una línia que sortiria des de Poblenou del Delta. «El problema de fons és el finançament, tot i que el govern ha posat diners damunt de la taula per facilitar aquesta entesa», va dir Salvadó. El delegat, però, va dir que ara no hi ha problemes de subministrament, ja que fa poc es va construir una altra línia per garantir el servei a l'empresa Infosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona