Medi ambient

medi ambient

La nova proposta de cabal ecològic no convenç la PDE

La plataforma qualifica de “globus sonda” l'anunci que l'Estat preveu doblar els actuals cabals mediambiental de l'Ebre i el Tajo

“Incloure l'aigua dels canals és una martingala”, diu Tomàs

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) no es creu que el govern de l'Estat prevegi duplicar l'actual cabal ecològic del tram final del riu, fixat en 100 metres cúbics per segon. En aquest sentit, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va interpretar com un “globus sonda” de l'Estat la notícia que ahir publicava el diari El País, i que assenyalava que el Ministeri de Medi Ambient planeja duplicar el cabal mínim del Tajo i de l'Ebre. Segons aquestes informacions, el cabal ecològic de l'Ebre pujaria fins als 200 metres cúbics per segon, però la xifra inclouria “la quantitat d'aigua que circula pels canals de reg dels dos marges”. És a dir, els prop de 70 metres cúbics per segon que circulen pels canals de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre, que serveixen per regar els camps del Delta, tot mantenint la seua biodiversitat, i també per nodrir el minitransvasament a Tarragona.

En concret, la PDE reclama que la revisió del pla hidrològic de la conca de l'Ebre, l'aprovació del qual acumula gairebé un any de retard, incloga el règim de cabals aprovat per la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Això és una forquilla que va dels 227 metres cúbics per segon als 397 metres cúbics per segon per al tram final del riu, depenent de si es tracta d'un any sec o d'un any humit. Però tot restant l'aigua que circula pels canals, i que fins ara no es comptava en el cabal ecològic, la nova proposta de cabal que planeja el Ministeri de Medi Ambient es quedaria en uns 130 metres cúbics per segon. Una xifra que s'assembla força als 135 metres cúbics per segon que CiU reclamava al govern del PP l'any 2003, en el conflicte que va bloquejar el Consorci per a la Protecció Integral del Delta (Cpide) perquè aquest cabal mínim feia inviable el gran transvasament de l'Ebre al País Valencià, la regió de Múrcia i Almeria. En aquell moment, la PDE ja advertia que els 135 eren insuficients, i que calien uns 300 metres cúbics per segon per garantir la supervivència del Delta.

Però també caldria restar, segons Tomàs, els 10 metres cúbics per segon previstos per al canal Xerta-Sénia. “L'Estat ha llançat un globus sonda per veure com reacciona la PDE i els grups ecologistes que ens donen suport a Brussel·les, ja que saben que si hi ha reacció social la Comissió Europea no els aprovarà el nou pla hidrològic”, va valorar Tomàs. Pel portaveu de la PDE, la maniobra d'incloure l'aigua dels canals en el cabal ecològic és “una martingala” i una “frivolitat”. Tomàs va precisar que per fer-ho l'Estat hauria d'expropiar les concessions de reg o “subornar” les comunitats de regants. De fet, Medi Ambient també voldria revisar “a la baixa” algunes concessions compromeses. “Han aparaulat tantes concessions que ara els resulta impossible fixar el cabal ecològic”, va dir Tomàs.

LA XIFRA

200
metres cúbics per segon
és la nova proposta de cabal ecològic per a l'Ebre, però incloent-hi l'aigua dels canals

LA FRASE

Amb aquesta martingala volen fer veure que hi haurà més aigua, per dir que mai en tenim prou
Manolo Tomàs
Portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona