Medi ambient

el contrapunt

La PDE obre una nova etapa de lluita a Europa pel cabal ambiental de l'Ebre

El moviment social organitzarà a Brussel·les unes jornades sobre la directiva marc d'aigua

«Habitualment les manifestacions tanquen una etapa, però en aquest cas marca l'inici d'una altra etapa», va assenyalar Tomàs. I és que la PDE busca la complicitat de la Comissió Europea perquè force l'Estat a complir la directiva marc de l'aigua. «Posarem la política de regadius de l'Estat a l'agenda de tècnics i polítics europeus, ens veurem les cares amb el govern estatal», va dir el portaveu de la PDE, que celebra el suport aconseguit en la mobilització de diumenge amb més d'un centenar d'entitats adherides, entre les quals, els principals grups ecologistes com SEO/Bird Life o WWF, i en què milers de persones es van manifestar pels carrers de la capital catalana.

A més de la manifestació de diumenge, per fer sentir la seua veu a Europa la PDE (amb el suport d'entitats ecologistes) organitzarà unes jornades de treball a Brussel·les després de l'estiu per discutir la directiva marc de l'aigua. «Formarem un lobby d'ONG per fer unes jornades amb científics i alts funcionaris europeus», va dir Tomàs. De fet, la PDE ja fa dos mesos que treballa en l'organització d'aquestes jornades i tot i que en principi havia valorat la possibilitat de celebrar-les al Delta, finalment es faran a Brussel·les. Abans d'aquestes jornades, però, el juliol vinent tindrà lloc la tradicional piraguada en defensa de l'Ebre.

Trucada del ministeri

La manifestació va rebre poc suport polític, però la PDE valora positivament el suport de les bases dels partits, alguns dels quals es van desplaçar a Barcelona. «El govern de l'Estat estava molt tranquil amb el seu pla i aquesta setmana se li ha complicat la vida», va manifestar Tomàs, que ahir va rebre una trucada de la directora general de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient, Marta Morén. Precisament, Morén sosté que les dades de nous regadius que s'inclouen al pla de conca de l'Ebre són una «errada». Segons aquest document, la suma de regadius (incloent-hi el Xerta-Sénia) supera les 400.000 hectàrees. Per la seua banda, el secretari d'Estat d'Aigua, Josep Puxeu, ha dit a La Vanguardia que en el cas del Xerta-Sénia se substituirà l'aigua de pous per la de canal.

La Plataforma no està sola

Dies abans de la manifestació un dels portaveus de la PDE assenyalava que se sentien sols per la falta de suport d'institucions i partits polítics a la mobilització. També és cert que ara ja no existeixen totes aquelles plataformes locals, moltes de les quals es van dissoldre després de la derogació del transvasament. «Som los que som», va dir Tomàs, i la veritat és que va ser molta la gent que es va tornar a posar la samarreta blava per defensar l'Ebre i garantir la supervivència del Delta. De fet, es van mobilitzar els mateixos ciutadans ebrencs que tantes vegades han sortit al carrer per denunciar l'espoli de l'Ebre. La diferència aquesta vegada és el suport polític: només ERC i ICV, però amb els dirigents locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.