Economia

Zapatero creu que les previsions econòmiques "més pessimistes" per al 2009 no es compliran

Política

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considera "probable i no només desitjable" que les previsions econòmiques "més pessimistes" per al 2009 no es compleixin si els governs encerten en les mesures per estimular la demanda i si el Banc Central Europeu (BCE) fa unes polítiques adequades. Zapatero també ha dit que la inflació se situarà en el 2,5% al novembre i serà "menor" al desembre, cosa que farà que la perspectiva per al 2009 pel que fa a l'encariment de preus també sigui més reduïda.

Durant el discurs que ha fet en la inauguració d'unes jornades a Madrid, Zapatero ha assegurat que "en els pròxims temps" la política monetària del BCE "només" es pot entendre com a "política d'estímul de la demanda".

D'aquesta manera, ha confiat que les decisions del BCE facilitin la disponibilitat de renda de les famílies i les empreses i contribueixin així a la recuperació del consum, que ha insistit, està facilitat per la confiança.

El president espanyol ha afirmat que l'economia superarà aquest moment de "recessió generalitzada" perquè compta amb la "fortalesa" necessària per fer-ho, tot i que ha reconegut que caldrà fer reformes en àmbits com els serveis, els transports, l'energia i l'educació per millorar el potencial de creixement.

Aquest dijous Zapatero presentarà al Congrés el pla espanyol d'activació econòmica, que segons ha explicat aquest dimarts, tindrà un desenvolupament de "dos anys". El pla per a 2009 i 2010 és un "compendi de totes les mesures en marxa que té el govern i de totes les que establirem fonamentalment per estimular la demanda a través de la inversió pública".

Fins ara, el govern espanyol ha tirat endavant "prop de 80 mesures", encara que Zapatero ha reconegut que moltes necessiten "un temps d'implementació". Segons el president espanyol, aquesta xifra de mesures situa  l'Estat espanyol com un dels països de la Unió Europea que més mesures han adoptat contra la crisi.

Zapatero també ha fet un recorregut per les mesures destinades a aportar més recursos a les famílies. Segons el president espanyol, fins ara han arribat a les butxaques dels contribuents uns 14.900 milions d'euros, que a finals d'any seran 16.500 milions d'euros. Això respon a les diferents mesures fiscals adoptades pel seu executiu, com la devolució dels 400 euros.

"Hem fet un esforç en xifres quantitatives, l'esforç més gran de mesures fiscals de la UE per estimular la demanda i millorar la renda disponible de famílies i d'empreses", ha explicat Zapatero.
 


 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.