Economia

Botín critica els "excessos" d'una banca sense nord

Crisi financera

La crisi va néixer quan alguns bancs es van oblidar de la relació amb el client per dedicar-se a imaginar complexos derivats financers que no entenia ningú. El president del Santander, Emilio Botín, va irrompre en escena en plena crisi per carregar durament contra els “excessos” d’un sector de la banca que es va deixar dur per l’eufòria de la bonança econòmica oblidant els referents i pensant que el cicle no s’acabaria mai.

Botín, banquer veterà que ha viscut crisis com la del 1993 o el 1987, manté que la causa d’aquesta és la mateixa d’anteriors crisis. “Els excessos i la pèrdua de referents en un entorn extraordinàriament favorable, que ha portat a oblidar els fonaments de la banca”, va reflexionar ahir en una conferència de banca internacional a la ciutat financera del grup a Madrid.

Segons Botín, el forat de les hipoteques subprime als Estats Units només va activar la crisi però l’origen real va ser haver obviat els clients, l’afició a “endeutaments desproporcionats” i la ignorància dels riscos i dels cicles econòmics. “El crèdit no pot créixer indefinidament”, va alertar.

L’Estat no hi ha d’entrar
Tot i que els Estats Units i alguns governs europeus s’han abocat al rescat dels seus grans bancs, el president del Santander manté que a Espanya no serà necessari que l’Estat entri al capital de cap banc o caixa d’estalvis gràcies a la seva “solvència i fortalesa”.

Botín també mira al mercat del futur, on competiran bancs nacionalitzats (parcialment o del tot) amb bancs sense capital públic com el Santander. El banquer exigeix “equilibri competitiu” i que les autoritats no enviïn el missatge que els errors són gratis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.