Economia

Els preus baixen un 1,1% al gener i deixen la taxa interanual en l'1,1% a Catalunya

Inflació

Els preus han baixat l'1,1% al gener en relació al mes anterior i han deixat la taxa interanual de l'índex de preus al consum (IPC) en l'1,1%. Són les dades que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet públiques aquest divendres.

El continuat descens del preu del petroli, la incidència de les rebaixes i la lleugera caiguda dels preus dels aliments han contribuït, segons l'INE, a aquesta baixada. En concret, el preu del grup del vestit i el calçat ha baixat al gener un 14,2% respecte al mes anterior. El grup de l'oci i la cultura s'ha abaratit un 1,6% i el del transport, un 0,5%.

En el conjunt de l'Estat, aquest gener, l'IPC ha caigut un 1,2%. És el descens més gran en el mes de gener de tota la història de l'índex de preus de consum.

La taxa interanual ha quedat en un 0,8%, la més baixa des del juny del 1969. I és que ja són sis mesos continuats de descensos. De fet, des que la inflació es va situar en el 5,3% el juliol del 2008, els preus no han parat de baixar.

El govern espanyol descarta el risc de deflació, però el problema és que en rebaixar el preu de venda dels productes, les empreses no cobreixen costos i acomiaden treballadors. I lògicament, amb menys gent que treballa es redueix el consum.

La taxa d'inflació subjacent, que exclou l'evolució dels preus de l'energia i els aliments frescos, s'ha reduït un 1,4% i ha deixat aquesta taxa interanual en el 2%.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.