Economia

CiU i ERC celebren l'entesa que hi ha hagut en les consultes

Oriol Pujol també insta a Montilla que vagi a votar avui

Oriol Pujol ha celebrat l'entesa que hi ha hagut a Girona entre CiU i ERC a l'hora de donar suport a Girona Decideix –un fet que també s'ha destacat des de files republicans– i ha lamentat l'actitud del PSC.

Pujol ha assegurat que les consultes que se celebren aquest diumenge a més de 200 municipis catalans són "un exercici de clam a favor de la dignitat" de Catalunya, "un clam demanant respecte per Catalunya i els catalans", i ha instat el president de la Generalitat, José Montilla, a situar-se "al capdavant d'aquest clam".

Després que Montilla demanés a Mas que no s'amagui i digui si és independentista, Pujol ha emplaçat els socialistes catalans, començant pel president de la Generalitat, a exercir el vot. "Trobem a faltar en aquesta festa de la democràcia que no tothom des de la política estigui apel·lant a la participació i a l'exercici del vot", ha dit.

Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha expressat aquest diumenge al migdia a Igualada que en aquesta consulta es fa "gimnàstica autodeterminista" i "ens posem a prova" per "establir les xarxes i complicitats" que han de ser "fonamentals" en la "nostra victòria".

Per a Junqueras, a Europa "més de la meitat dels Estats han assolit la independència en el darrer segle", cosa que significa que la "independència és quelcom normal" i per això "volem participar d'aquesta normalitat democràtica".

Oriol Junqueras ha visitat la capital de l'Anoia acompanyat de diversos eurodiputats per observar com es desenvolupa la consulta per la independència. Jon Abril, vicecoordinador d'Aralar, ha afirmat que "sembla que l'Estat té por que la ciutadania s'expressi lliurement sobre què vol pel seu futur". Abril ha afegit que "tan de bo aquesta consulta es pugui fer en breu al País Basc".

D'altra banda, Eric Defoort, president de l'Aliança Lliure Europea, ha expressat que com a flamenc "entén el desig dels catalans" i que la seva empatia "és molt gran".

D'altra banda, Marina Llansana, diputada d'ERC al Parlament, ha expressat que els partits i institucions hauran de "saber interpretar" el "moviment ciutadà" que ha "permès" que "tants catalans pugin anar a votar". Llansana ha afegit que aquest és un dia "molt emocionant" i que "segurament fa un any no ens haguéssim cregut que avui podríem posar una papereta dins d'una urna a favor de la independència". La diputada d'ERC ha expressat que espera que la participació arreu del país sigui "prou alta" i els resultats "definitius" perquè "en aquest país ningú pugui seguir fent política prescindint del què ha passat avui".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.