Economia

Dues ciutats de Sardenya prenen l'exemple d'Arenys de Munt i faran un referèndum perquè l'illa es consideri una nació

El líder del partit independentista sard afirma que "alguns estats de la comunitat europea haurien d'aprendre la lliçó de transparència i de neteja de la votació duta a terme a la nació catalana"

Dues ciutats de Sardenya prendran l'exemple d'Arenys de Munt i faran un referèndum per preguntar la població si volen que l'illa italiana sigui considerada una nació sarda. Així ho ha anunciat Gavino Sale, líder del partit independentista sard Indipendentzia Repubrica de Sardigna (iRS). "L'autonomia està morta i la independència una mica llunyana, per això volem fer un pas gradual i autoproclamar-nos com a nació", ha dit Sale.

La idea del líder independentista és convocar dos referèndums a les ciutats de Perfugas i Silius, municipis on l'iRS podria aconseguir una majoria en les properes eleccions provincials a Sardenya, que tindran lloc el 30 de maig.

En les últimes eleccions provincials el 2005, Gavino Sale, mestre de professió, va rebre el suport del 4,3% de l'electorat i va aconseguir entrar al consell de Sàsser. Per primer vegada una província de Sardenya, illa italiana en què també es parla el sard i l'alguerès, tenia un conseller independentista.

De cara a les properes eleccions a finals de mes, l'iRS obtindrà uns resultats "més positius", ha explicat Sale, argumentant que en aquest cinc anys el partit "ha treballat molt bé" i s'ha "assentat en el territori". Segons les previsions del líder independentista, l'iRS té assegurades les alcaldies de Perfugas, a la província de Sàsser, i Silius, a la província de Càller.

Un cop celebrades les eleccions, l'organització dels dos referèndums a Perfugas i Silius es faria en un període de "dos mesos", ha dit. "Volem fer el mateix que va organitzar Arenys de Munt, inventar un detonador conceptual i polític en aquests dos pobles", ha afegit. Fins i tot els responsables del sistema telemàtic de les consultes catalanes podrien visitar l'illa per implantar el mateix dispositiu, ha assegurat Sale.

Malgrat que l'IRS es declara formalment independentista, Sale ha matisat que l'objectiu de la consulta popular no seria sobre el concepte d'independència, perquè "no estem en aquest nivell de consciència nacional", però sí que ha destacat que molta gent "ha madurat i sedimentat el concepte de nació".

Sardenya és una de les regions italianes amb un estatut especial d'autonomia més ampli, de la mateixa manera que ho són les regions de Sicília, Trentino-Alto Adigio, Valle de Aosta i Friuli-Venecia Julia. Però per Sale el concepte d'autonomia "està mort" i es necessita un pas més enllà: autoproclamar l'illa una nació sarda, simulant exemples reals com Escòcia, "una nació provisionalment dins l'Estat anglès", ha explicat.

El cas català, exemple de democràcia
Respecte el dret d'autodeterminació dels pobles, Sale ha assegurat que fins ara es partia d'un "error conceptual" sol·licitant el consentiment de Madrid o Roma per organitzar referèndums, ja que "òbviament el treball fonamental dels estats és mantenir la seva unitat", ha dit. "Els pobles no han de preguntar autorització alguna. És un error fatal i una estratègia que no ha donat cap resultat", ha afegit.

En aquesta línia, les consultes per a la independència portades a terme a Catalunya són "un exemple de democratització, una nova via suau, molt tranquil·la, no violenta, per resoldre alguns conflictes" que existeixen en el sí de la UE. El líder independentista també ha lloat l'organització de les consultes catalanes, l'equip de voluntaris i "l'impecable" dispositiu telemàtic.

"Ha estat un lliçó de democràcia per a nosaltres", ha afegit, insistint que "alguns estats de la comunitat europea haurien d'aprendre la lliçó de transparència i de neteja de la votació duta a terme a la nació catalana".

Les nacions sense estat viuen "un moment preciós", ha assegurant, incidint de nou en el cas del govern d'Escòcia, que previsiblement convocaran un referèndum sobre la independència enguany o el 2011. 'Després de la caiguda del mur de Berlín van néixer 14 estats nous a l'interior de la comunitat europea, si val per Montenegro i Kosovo, per què no per Sardenya i Catalunya?', es pregunta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ