Economia

L'IPC avançat de novembre baixa fins al 2,4% i arriba a nivells de juny del 2007

Consum

La inflació anual estimada de l'IPC harmonitzat del mes de novembre del 2008 s'ha situat en el 2,4%, un percentatge que no es donava des del juny del 2007, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest indicador és un avançament de l'índex de preus al consum harmonitzat que, si es confirmés, suposaria una disminució de més d'un punt en la taxa anual a l'Estat espanyol, ja que durant el mes d'octubre la variació va ser del 3,6%. La dada definitiva de l'IPC és previst que es publiqui el proper 12 de desembre.

El vicepresident econòmic del govern estatal, Pedro Solbes, havia fet una previsió aquesta mateixa setmana segons la qual la inflació baixaria fins al 2,5% al novembre, una dècima per sobre del que apunta l'índex avançat, i al desembre arribaria al 2%. Segons les previsions de Solbes, la tendència serà a la baixa l'any vinent, i al juliol es podria marcar un mínim de l'1%, si el preu del petroli es manté durant els pròxims mesos.

Solbes també va dir que el govern espanyol no està en aquests moments preocupat per una deflació, és a dir, una inflació negativa. Un "bon element" per evitar-la, segons Solbes, és que els bancs centrals segueixin rebaixant els tipus, creant d'aquesta manera una major demanda.

Precisament, el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, va deixar la porta oberta a noves baixades del tipus de referència de la màxima institució europea en la propera reunió que s'ha de celebrar el 4 de desembre vinent.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.