Economia

Lema: “Posarem tota la carn a la graella per aconseguir un pacte”

Segons el president d'AENA, Juan Ignacio Lema, és molt possible que les aturades en dates clau en els aeroports espanyols anunciades pels sindicats no es produeixin

Assegura que des del gener passat hi ha signat un primer acord on “s'assegura que no s'eliminaran llocs de treball”

El president d'AENA, Juan Ignacio Lema, ha volgut tranquil·litzar aquest dimecres als usuaris que ja tinguin bitllet reservat per viatjar durant la Setmana Santa, i ha assegurat que és possible l'acord perquè les aturades convocades pels sindicats en els aeroports espanyols en dates clau no es produeixi.

“Posarem tota la carn a la graella per aconseguir un acord”, ha sentenciat Lema en declaracions a El Món a RAC1. I és que, aquest dimarts els sindicats d'AENA CCOO, UGT i USO van convocar 22 dies de vaga de 12.500 treballadors dels aeroports de tot l'Estat espanyol. La intenció és aturar el trànsit aeri en dates clau per als vols turístics, com ara Setmana Santa, operacions sortida i tornada de juliol i agost i diversos festius. D'aquesta manera, volen denunciar que amb la privatització d'AENA “es perdran milers de llocs de treball i es tancaran aeroports”.

Segons el president d'AENA, “l'únic que diem des del primer dia és que el que no podem negociar és la privatització d'AENA perquè aquesta és una decisió del Parlament. El que sí podem fer és garantir els drets dels treballadors”.

De fet, Lema ha avançat que des del mes de gener passat hi ha firmat un primer acord amb els sindicats on “s'assegura que es respectaran els drets dels treballadors i que no s'eliminaran llocs de treball”. Quedaria per plasmar la garantia d'aquests drets també per als empleats de les empreses concessionàries.

Dit això, el president d'AENA ha volgut aclarir que aquestes vagues no tenen res a veure amb la situació que van desencadenar els controladors aeris el desembre passat. “Els sindicats utilitzen mitjans legals. Evidentment desitgem que no es produeixi, però aquest cop ens mereix tot el respecte perquè és totalment legal. De produir-se, és l'escenari menys desitjable perquè tot i que sigui un dret dels treballadors, també cal preservar el dret dels ciutadans”, ha afirmat. Si finalment es fa la protesta, ha asseverat que es garantiran els serveis mínims i el 100% de seguretat

Lema ha reiterat que hi ha “temps i disposició per evitar la vaga”, però també ha recordat que una aturada com aquesta tindria un impacte negatiu en el sector. “Estem en un moment en què el tràfic aeri s'està recuperant: el gener va créixer un 6% i el febrer, un 4,4%”.

Per la seva part, l'advocat expert en dret aeronàutic, Dan Miró, ha explicat a El Món a RAC1 que tots els usuaris tenen dret a demanar a la seva agència de viatges o la seva companyia que els hi digui si el seu viatge es veurà afectat. “Si és un dels afectats tenen tot el dret a què els hi retornin fins a l'últim cèntim d'euro”, ha destacat Miró.

Ara bé, també ha alertat que en cas que l'agència de viatges els vulgui convèncer que no es veurà afectat, demanin que els hi posin per escrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona