Economia

El Japó podria perdre fins a un 1 % del PIB anual

Tot i que no ha colpit la zona industrial del país, el terratrèmol ha afectat infraestructures de tot tipus

El Banc Central del Japó diu que proveirà liquiditat per garantir l'estabilitat dels mercats

Encara és d'hora per calcular quins efectes econòmics tindrà la tragèdia que va viure ahir el Japó, però les primeres estimacions apunten que podria perdre fins a un 1 % del PIB anual. Tot i que l'economia podia haver-ne sortit molt més malparada perquè el terratrèmol de divendres no va colpejar el cor industrial del Japó, “és el pitjor que podia passar-li al país i en el pitjor moment”, ha explicat a la televisió Bloomberg l'economista nord-americà Nouriel Roubini. “Hi haurà un estímul fiscal per a la reconstrucció, però el Japó ja tenia un dèficit proper al 10 % del PIB” ha afegit Roubini. L'economia japonesa, la tercera del planeta, estava donant senyals de recuperació després de la recaiguda d'un 1,3 % al quart trimestre del 2010.

Un gran nombre de companyies han denunciat desperfectes seriosos. Sony ha aturat la producció en sis plantes de les prefectures de Fukushima i Miyagi i n'ha evacuat la majoria dels treballadors. S'han declarat incendis en diverses plantes d'automòbils japonesos. Tant Nissan com Toyota tenien proveïdors a la regió de Tohoku, que va ser durament afectada. I la badia de Tòquio, malmesa pel tsunami, allotjava el gegant port de contenidors de Yokohama amb diverses terminals per a vaixells que transportaven gas natural liquat.

Els efectes de la catàstrofe a Tohoku i a Sendai, la ciutat més important d'aquesta regió, amb quasi 3 milions d'habitants, són encara incalculables, però se sap ja que la xarxa viària i ferroviària de tot el país necessitarà grans inversions.

El Banc Central del Japó ha creat un equip d'emergència que valorarà l'impacte del sisme en els mercats financers. Demà, en una reunió a la 1 del migdia hora local, la matinada a Europa, anunciaran les polítiques monetàries que aplicaran com a resposta al desastre.

Possiblement decidirà abocar liquiditat al sistema en un intent per suavitzar l'impacte. El banc, en una nota de premsa, ha declarat que continuaran “fent tot el possible, incloent la provisió de liquiditat, per garantir l'estabilitat dels mercats financers i assegurar una suau liquidació dels fons” i ha precisat que “no s'han detectat grans problemes en els principals bancs”.

LA DADA

1
per cent
del PIB anual és el que el Japó podria perdre a causa de la catàstrofe, segons les primeres estimacions.

LA FRASE

És difícil calcular la magnitud dels danys, però el que s'haurà de controlar és el mercat del deute públic”
Richard Jerram
economista de Singapur
Les claus

Oportunitat de negoci per al sector de la construcció

L.G

El ien inicialment va caure precipitadament però unes hores després es va recuperar, segons els experts a causa dels inversors i les companyies japoneses que repatriaven fons. La borsa de Tòquio va caure i la majoria d'operacions es van fer des de fora del parquet japonès, ja que els operadors van ser evacuats.

La visió dels EUA

Diverses veus des dels EUA assenyalen que la reconstrucció pot comportar una oportunitat per al país i per a les empreses nord-americanes relacionades amb la construcció. Lawrence Summers, director del Consell Econòmic de la Casa Blanca va declarar a la cadena CNBC que el terratrèmol “pot conduir a un irònic increment del PIB [del Japó] gràcies al procés de reconstrucció”.

Càlcul de costos

Tot i que les borses europees gairebé no han notat els efectes de la catàstrofe, algunes companyies asseguradores sí que ho han patit i les seves accions han caigut i poden caure significativament. Swiss Re ha baixat quasi un 8 % en un dia i Munch Re i Hannover Re van caure un 5 %. Segons Reuters, les asseguradores hauran de pagar al voltant de 700 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona