Política

Alerta Nuclear

La deflagració va alliberar en una hora l'equivalent al límit de radioactivitat que un ésser humà pot suportar en un any

El govern intenta tranquil·litzar el món i diu que l'explosió a la planta de Fukushima no va ser en el reactor

L'endemà d'haver patit el pitjor terratrèmol de la seva història i quan el país encara tremola per les fortes rèpliques que segueixen al sisme, la principal preocupació del Japó són les dues centrals nuclears de Fukushima, a 240 quilòmetres de Tòquio, que van resultar afectades.

L'alarma ha saltat a tot el país i en la comunitat internacional per una explosió registrada de matinada prop del reactor número 1 de la planta de Daiichi de la central de Fukushima, on un núvol blanc va emergir del l'edifici. A les imatges de l'edifici després de l'explosió es pot observar com ha cedit el sostre i s'han danyat les parets del dipòsit que protegeix el reactor. La deflagració, que va tenir lloc durant una de les nombroses rèpliques que han sacsejat la zona després del terratrèmol de 8,9 graus de divendres i en què van resultar ferits quatre operaris, va alliberar, en només una hora, l'equivalent al límit de radioactivitat que un ésser humà podria suportar en un any.

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ja va dir que el sisme havia afectat un dels generadors principals del reactor 1. Les onades del tsunami que va seguir el terratrèmol van donar el cop de gràcia als ja afectats generadors i van provocar l'explosió. Tot i que el govern nipó va ampliar de 10 a 20 quilòmetres el perímetre de seguretat respecte de la central afectada i va evacuar fins a 46.000 persones, va fer una crida a la calma a la població i va assegurar que la fuita és mínima i no ha de portar problemes. La televisió nipona, però, informava que s'havien fet proves a persones de la zona i tres havien resultat irradiades. El govern va negar que l'explosió hagués afectat el dipòsit, va assegurar que l'explosió havia estat a causa d'una reacció química entre hidrogen i oxigen i va informar que el nivell de radioactivitat a la zona ha baixat. Abans, l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) havia advertit que es podria haver produït un procés de fusió.

LA XIFRA

1.000
cops
és el nivell de radiació de la planta que va pujar respecte l'habitual, d'acord amb l'Agència de Seguretat.

El pitjor sinistre des de Txernòbil

Els experts descartaven ahir que l'explosió registrada a la central de Fukusima pogués ser un nou Txernòbil, però sí que coincidien que era el més greu des del registrat a la central ucraïnesa el 1986. La falla en el sistema de refrigeració del reactor l de la planta nuclear de Daiichi és de categoria 4. Això equival a un “accident amb conseqüències d'abast local”, segons l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), que recull com a categoria màxima la 7. Només en dues ocasions s'han registrat accidents pitjors: Txernòbil (7, “accident greu”) i la fusió, el 1979, del nucli d'un reactor a la central nord-americana de Three Mile Island (categoria 5, “accident amb conseqüències de major abast”). En el cas de Daiichi, els experts consideren que el dany pot ésser mínim si l'explosió no ha obert l'interior del reactor. Segons els experts el pitjor que pot passar és que quedi sense aigua i es fongui el combustible del nucli, que arribaria a 1.800 graus i es faria una espècie d'amalgama metàl·lica, com lava freda. Si l'armadura de contenció està be, no hi ha d'haver cap fuita radioactiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona