Societat

Les autoritats temen que hi hagi més de 1.700 morts

Les onades gegants van arrasar poblacions senceres, com Minamisanriku, on més de la meitat dels habitants han desaparegut

Gran part del país té problemes de subministrament elèctric

Amb el pas de les hores, les autoritats japoneses i la població anaven coneixent ahir la dimensió de la tragèdia. El balanç de víctimes que a la tarda (hora catalana) va facilitar la policia situava per sobre dels 1.700 el nombre de morts i de desapareguts, mentre que més de 300.000 japonesos han hagut de ser evacuats des de divendres. Concretar el nombre de víctimes mortals i de desapareguts es feia pràcticament impossible, ja que hi ha milers de persones que divendres no van poder tornar a casa i que estaven sense localitzar. El govern japonès va desplegar 50.000 militars per atendre les tasques de rescat en una àmplia franja de la costa oriental. El primer ministre, Naoto Kan, va parlar de “desastre sense precedents” per al país.

Les onades gegants registrades divendres, que van arribar als deu metres d'altura, van arrasar poblacions senceres. És el cas de Minamisanriku, localitat de la província de Miyagi de 17.000 habitants, on 9.500 persones, més de la meitat de la població, ahir encara no havien estat localitzades, tot i que no s'havien inclòs encara al llista oficial de desapareguts. A Minamisanriku gairebé no queda ni un sol edifici dret. Miyagi, Iwate i Fukushima són les tres províncies més afectades pel sisme de mar i terra, que ha esborrat del mapa pobles sencers. Segons l'agència France Press, les autoritats van trobar entre 300 i 400 cadàvers en una ciutat costanera de Rikuzentakata, al nord-oestd el país.

A les províncies de la costa oriental de l'arxipèlag nipó, es calcula que uns 3.400 edificis han quedat totalment destruïts. Més de 300.000 persones han hagut de ser evacuades, mentre que 5,5 milions de japonesos ahir no disposaven de subministrament elèctric.

“Si miro des del quart pis de l'ajuntament, no veig cap casa dreta”, explicava un funcionari municipal de Futaba, a la província de Fukushima.

A la capital, Tòquio, res recordava l'habitual ritme frenètic del centre. Al contrari: carrers gairebé deserts i escassos vianants, tots amb la preocupació reflectida al rostre. Les vies principals d'aquesta ciutat, on viuen més de 30 milions de persones, comptant l'àrea metropolitana, acostumen a estar plenes de gom a gom un dissabte qualsevol, però ahir res feia pensar en la normalitat, malgrat que es van recuperar el transport urbà i les comunicacions. Això va permetre tornar a casa a milers de persones que divendres, a causa de la suspensió dels trens de rodalia i del metro de Tòquio, van haver de passar la nit en refugis improvisats instal·lats en pavellons esportius, escoles o, fins i tot, a les oficines. Els aeroports de Tòquio, Narita i Haneda van obrir ahir les pistes, tot i que es van registrar nombrosos retards. D'altra banda, tretze aeroports de la part septentrional del país continuaven tancats.

Però mentre la capital mirava de recuperar el pols, els signes del caos encara eren ben visibles, per exemple, en la imatge de botigues i supermercats pràcticament desproveïts, i en els missatges difosos a través de la megafonia distribuïda per la ciutat, que demanaven als ciutadans que redueixin al mínim possible el consum elèctric, ja que el sisme va malmetre molts generadors.

Des del gran sisme de divendres, de magnitud 8,9 a l'escala Richter, s'han succeït més de 150 rèpliques de més o menys intensitat. Una de les més fortes, de magnitud 6, es va produir a un quart d'onze de la nit (a un quart de tres de la tarda d'ahir, hora catalana) a la costa de Fukushima (nord-est del Japó), la província on es troba la central nuclear que va registrar una explosió hores abans. Deu minuts després, un altre sisme, de 4,8 graus, va sacsejar la costa de Miyagi.

150
rèpliques
, com a mínim, es van registrar ahir a diversos punts del país després del gran terratrèmol de divendres.
5,5
milions
de japonesos no disposaven ahir de subministrament elèctric, ja que el sisme va malmetre nombrosos generadors.
50.000
militars
han estat desplegats a la costa oriental del Japó per dur a terme tasques de rescat i localitzar persones desaparegudes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR