Els constructors gironins no volen aplicar la puja de sou pactada emparant-se en la crisi

Els sindicats amenacen de fer vaga si no s'accepta l'increment salarial del 3,5% que ja s'ha ratificat a la resta de demarcacions

La vaga es convocarà el mes de novembre en cas que no hi hagi acord. L'any passat els problemes per arribar a una entesa en el conveni ja van acabar amb una vaga el 14 de març i amb una entesa posterior. De la mateixa manera que passa aquest any, els convenis ja s'havien signat a totes les demarcacions menys a la gironina.

En aquesta ocasió, l'anunci de la convocatòria de vaga ha anat precedit d'una gran mobilització d'uns 700 delegats sindicals que ahir van portar a terme una assemblea a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona per decidir les accions a dur a terme. Els representants de la federació de la construcció i fusta de CCOO i de la UGT a Catalunya i a les comarques gironines van informar que el conveni a les comarques gironines es va acabar el juny d'aquest any i la Unió d'Empresaris de la Construcció no vol ratificar el conveni general estatal, que estipula augments salarials per aquest any del 3,5%. «La patronal de Girona pretén portar a terme un mínim augment de l'1%, incomplint d'aquesta manera el que està estipulat en la negociació col·lectiva», mantenen els representants sindicals.

El portaveu de la Unió d'Empresaris de la Construcció, Joan Casadevall, va explicar que «el sector no està en condicions de fer aquesta puja, a causa de l'actual situació de crisi que hi ha». I va afegir-hi: «De miracles, no se'n poden fer; com a molt podem oferir un 1,4%.»

Uns 35.000 treballadors a la demarcació

A les comarques gironines hi ha uns 35.000 treballadors del sector de la construcció, als quals afecta aquest conveni. Del conjunt de treballadors, uns 10.000 són autònoms. Segons els sindicats, l'augment del 3,5% del sou base d'un oficial de primera es tradueix en «50 euros més mensuals per treballador». «Si es té en compte que el sou brut anual dels oficials de primera és de 18.000 euros, no entenem com ens poden regatejar 50 euros», mantenen els representants sindicals. CCOO i la UGT també estan preocupats perquè la negativa de la patronal gironina pugui ser utilitzada com a excusa per altres patronals a l'hora d'acceptar els increments salarials que s'hauran de fixar en els convenis futurs. «Els beneficis per al sector han estat molt elevats durant molts anys, i ara no es poden excusar amb la crisi», mantenen els sindicats.

Intent d'agressió al portaveu de la patronal

La manifestació d'ahir dels delegats sindicals del sector a Catalunya es va acabar a la seu de la Unió d'Empresaris de la Construcció, situada al carrer Figuerola. Hi havia delegats que estaven «encesos» i el portaveu de la patronal, Joan Casadevall, es va escapar de ben poc d'un intent d'agressió. Casadevall, que va rebre els manifestants, els quals li van lliurar un manifest, es va estar tota l'estona a la porta i va rebre insults i crits d'alguns dels delegats. Un dels representants sindicals va manifestar el seu desacord amb l'actitud d'alguns manifestants, tot i que va afegir-hi que considerava una «provocació» el fet que Casadevall estigués «palplantat» a la porta.

Hi va haver manifestants que van colpejar els vidres i els van omplir d'adhesius sindicals com a mostra de la indignació del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona