Els segons més esperats

Usain Bolt i Tyson Gay és juguen l'hegemonia de la velocitat mundial

La final dels 100 metres d'aquest vespre aixeca la màxima expectació

Asafa Powell pretén ser el tercer home en el desitjat frec a frec

Usain Bolt
«Tot i que no em fixo com a objectiu un nou rècord del món, amb mi a la pista mai se sap què pot passar»
Tyson Gay

«El rècord mundial no està en el meu cap ara, però si es necessari batre'l per guanyar hauré de fer-ho»

Ha arribat el dia. Usain Bolt, el campió olímpic, i Tyson Gay, el campió mundial, es juguen l'hegemonia de la velocitat. Tots dos estan cridats a protagonitzar la final dels 100 metres (21.35 h), sens dubte el moment de més expectació d'aquest mundial de Berlín. Dues hores abans els esperen les semifinals, que han de ser un tràmit tenint en compte el nivell demostrat per tots dos al llarg d'aquesta temporada. Ahir mateix, en la jornada inaugural de la cita, ja van superar les primeres sèries gairebé sense despentinar-se, conscients que calia reservar forces per al gran dia. Per tant, veure rebaixar el rècord mundial de l'hectòmetre és una hipòtesi amb fonament, i que el nou registre s'aproximi als 9.60, una fita que ja no sembla tan inabastable. L'esperat duel a dues bandes pot tenir un convidat de darrera hora: el jamaicà Asafa Powell, que sembla disposat a recuperar a la capital alemanya el protagonisme perdut amb la irrupció del seu compatriota.

Bolt, que en els darrers Jocs de Pequín 2008 va meravellar el món amb una marca de 9.69 –record mundial vigent– parteix com a favorit. De fet, només Gay, que acredita la millor marca de la temporada (9.77), sembla capacitat per aturar el caribeny. S'esperava que tots dos s'enfrontessin en l'espectacular Niu d'ocell de la capital xinesa, però llavors Gay, limitat per una lesió, va quedar fora de la final olímpica. Des de llavors, no han coincidit en cap cursa, però cadascú ha exhibit el seu nivell per la seva banda. Aquesta vegada han coincidit a la pista blava de l'històric estadi olímpic de Berlín, amb les piles ben carregades.

Caràcters contraposats.

El xoc Bolt-Gay, molt rendible per a l'atletisme mediàticament, ha anat més enllà de la pista. S'enfronten dos caràcters i dues maneres de fer: l'histriònic Bolt contra el serè Gay. El jamaicà és sinònim d'espectacle, tant dins com fora de la pista. Divendres passat ja va aparèixer en roda de premsa amb uns braços postissos a l'esquena que simulaven la postura de l'arquer clàssica cada vegada que celebra un triomf. «Bolt és un home divertit, jo en canvi, sóc un tipus avorrit», reconeixia Gay, seriós i poc expressiu davant les càmeres. Ja es va poder observar ahir en el primer contacte amb la pista berlinesa. De fet, Bolt tampoc va fer gaires concessions al públic en la primera aparició del matí. En les eliminatòries de quarts de la tarda, en canvi, ja va mostrar el somriure habitual mentre corria a la mateixa altura del corredor d'Antigua Daniel Bailey, a qui va permetre que s'apuntés la sèrie. Gay, per contra, va imposar-se tant al matí com a la tarda, controlant cada cursa des de la sortida. De fet, els experts consideren que les opcions del nord-americà de superar Bolt en el desitjat frec a frec d'aquest vespre depenen d'anar al capdavant en el primer tram de la cursa i aguantar l'embranzida una vegada el jamaicà estigui en plena progressió, cap als 60 metres.

Powell marca el millor temps de les sèries després d'un bon ensurt

Asafa Powell va exhibir les seves credencials d'exrecordista mundial dels 100 metres accedint a les semifinals amb el millor registre: 9.95. Va ser la millor manera de girar full a l'ensurt que va tenir al matí, quan l'excés de confiança el va fer deixar-se anar en els metres finals i va acabar tercer de la seva sèrie amb un temps de 10.38, que gairebé no li permet passar el primer tall. En aquestes sèries matinals el més ràpid va ser Tyson Gay (10.16), que des del primer moment mostrava els galons. En les eliminatòries de quarts de la tarda, Gay va rebaixar la marca fins a 9.98, només superat per Powell. Bolt no va baixar dels 10 segons (10.03), però deixant-se anar i permetent el triomf al seu amic i company d'entrenaments Daniel Bailey (10.02). De fet, el somriure de tots dos en acabar la cursa era prou significatiu que ni un ni l'altre s'havien exigit gaire. Això va fer que Bolt accedís a les semifinals d'aquesta tarda amb el cinquè millor registre, també superat pels 10.01 del nord-americà Michael Rodgers. El britànic Dwain Chambers, que va estar suspès dos anys per dopatge, va guanyar la seva sèrie amb 10.04, la seva millor marca de l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.