LA CRÒNICA

Preestrena amb autoritats

Anna Pagans va haver de rebre explicacions ben precises de qui eren exactament tots aquells corredors que es van engalanar per a l'ocasió en un acte sorgit de la tossuderia del delegat i vicepresident de la Federació Catalana de Ciclisme, Francesc Moradell. Es tractava que l'equip més gironí del pilot professional, el Charmin Slipstream, estrenés oficiosament el recorregut del Tour per la ciutat de Girona fins a Quart, on hi haurà la sortida real. Per a l'ocasió es va mobilitzar, fins i tot, la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra, davant la sorpresa d'alguns vianants despistats. En la preestrena de la gran producció d'aquest estiu a les comarques gironines no hi va faltar ningú: alcaldessa, regidors, representants de la Diputació, de la Generalitat, la presidenta de la federació catalana, etc. El llarguerut escocès David Millar, tot un vencedor d'etapa en el Tour, i l'improvisat relacions públiques Christian Vande Velde, quart classificat en l'últim Tour i maglia rosa al Giro, van exercir de líders espirituals d'un equip forjat als Estats Units però que ja fa anys que té la seva base d'operacions a les comarques gironines. Fa molts anys van anar arribant ciclistes d'arreu del món pel seu compte, que es van anar escampant per Girona i rodalies i, finalment, ja tenim tot un equip sencer en el qual, tot i que els directors i els corredors són tots forans, també hi ha participació gironina a través del fisioterapeuta Josep Colomer i del mecànic Joan Linares. El danès Johny Weltz, a més, un dels directors de l'equip, és el precursor de la vinguda de desenes de ciclistes professionals a les comarques gironines.

Vande Velde viu amb la seva dona i les dues filles bessones a la urbanització del Golf Girona a Sant Julià de Ramis i ja s'atreveix fins i tot amb el català després de dotze anys voltant per la ciutat, un lloc absolutament idíl·lic per a un ciclista si el comparem amb la seva Chicago natal, on, segons admet ell mateix, el trànsit és una bogeria per als ciclistes i a l'hivern les temperatures per a entrenar-se són esfereïdores. Narcís Casassa, responsable d'esports de la Diputació i alcalde de Sant Julià, va interessar-se lògicament per l'opinió del nord-americà sobre la seva vila i en va semblar complagut.

Millar també viu feliç a la seva nova ubicació, Cornellà de Terri, després d'uns anys al barri de Santa Eugènia. L'escocès vaticina que en l'etapa de Girona a Barcelona el vencedor serà Alejandro Valverde. «L'arribada a Montjuïc és una benedicció per a ell.» L'escocès assegura que el ciclisme gironí sortirà beneficiat de la visita del Tour. «El 1992 quan va venir a Anglaterra vaig anar a veure l'etapa i llavors vaig tenir clar que m'havia de fer ciclista professional; potser aquí a algú li pot passar el mateix.»

Pagans va donar per fet que, a partir d'ara, i a falta de cap més proposta, l'equip que dirigeix Matthew White, que va agrair aquest inesperat suport, seria l'equip gironí del Tour.

Després, alguns dels ciclistes i el mateix director van participar en un dinar ofert per la delegació gironina de la federació de ciclisme, en què es van oferir pernils del país als integrants de la formació. Millar va mostrar la seva bona integració a terres catalanes amb un porró de vi a la mà –White va prohibir imatges d'aquesta escena en concret– i el mànager de l'equip, l'excorredor Jonathan Vaughters, va agrair el petit homenatge que havien fet a un equip certament especial.

El president de l'Slipstream i l'home que aporta els recursos a la formació és Doug Ellis, un empresari de Nova York del món de la informàtica que exerceix de filantrop en el ciclisme professional. Ellis i Vaughters van decidir embarcar-se en aquest projecte amb una condició indispensable, la puresa absoluta en els mètodes d'entrenament de l'equip. Millar, que va ser sancionat després d'haver confessat que havia pres EPO, es va convertir posteriorment en un defensor a ultrança de la teoria que era possible guanyar sense una ajuda extra. Des de llavors, ha guanyat una contrarellotge en la Vuelta el 2006 i el pròleg de la París-Niça el 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.