Les Terres de l'Ebre enceten el debat per ser reserva mundial de la biosfera

L'Idece liderarà el procés i es confia que en un parell d'anys la Unesco faça la declaració oficial

El procés per declarar les Terres de l'Ebre reserva mundial de la biosfera ja s'ha iniciat. Ahir va tindre lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa una jornada informativa convocada per l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) per explicar als agents socioeconòmics del territori els avantatges d'aquesta declaració. «El govern català es compromet a defensar que l'Ebre siga reserva de la biosfera però sempre que es faça de manera consensuada i amb la participació de tots els sectors socioeconòmics del territori», va manifestar la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura. De fet, és al seu departament a qui correspon fer la petició oficial a la Unesco i es calcula que en un termini de dos anys, si el territori es posa d'acord, aquesta declaració es podria arribar a materialitzar.

En la jornada d'ahir hi van intervenir Tomàs Rueda, coordinador de la reserva de la biosfera de Sierra de las Nieves (Màlaga); Josep Suárez, gerent de l'Agència Reserva de la Biosfera de Menorca, i Antonio San Blas, gerent de la reserva mundial de la biosfera de La Palma. Tots tres van exposar la seua experiència i el pla d'actuacions que han desenvolupat d'ençà que van obtenir aquesta declaració, i van destacar sobretot que s'han creat importants sinergies entre els sector turístic i l'agrari.

«Ser declarats reserva de la biosfera no implicarà més restriccions ambientals al territori, ni impedirà la implantació de noves indústries. Simplement serà una eina que ens permetrà cohesionar i gestionar millor el territori. A més tindrem una marca internacional que ens avalarà a tot arreu», va manifestar el delegat del Govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, tot assenyalant que aquesta marca servirà per potenciar sobretot el turisme i l'agroindústria.

El procés es va iniciar ahir, però encara no hi ha cap decisió en ferm per declarar les Terres de l'Ebre reserva mundial de la biosfera. Serà l'Idece, l'organisme encarregat de liderar aquest procés com organisme supracomarcal on estan representades les quatre comarques de l'Ebre, sota la tutela del Departament de Medi Ambient.

A l'Estat hi ha un total de 43 espais considerats reserva mundial de la biosfera, mentre que a Catalunya només té aquesta declaració el parc natural del Montseny, des de l'any 1978.

3.300 km² de reserva

Des del 2006 que s'estudia l'opció de declarar les Terres de l'Ebre reserva mundial de la biosfera. En aquell moment un nucli dur de gent provinent del consorci de mesures agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) i la Fundació Montsià van començar a gestar una idea que se centrava en la declaració del Delta com a patrimoni cultural de la humanitat. Va ser a instàncies de Luciano Sánchez, membre del comitè espanyol del programa MaB de la Unesco (home i biodiversitat), que es va apostar per la declaració de reserva de la biosfera. Públicament, en va parlar per primera vegada el conseller de Medi Ambient durant la celebració del 25é aniversari del parc natural del Delta. Ara aquesta proposta s'ha acabat de polir i es vol englobar el conjunt de les Terres de l'Ebre. Si es materialitza tindria de 3.300 quilòmetres quadrats d'extensió, dos parcs naturals i 147 quilòmetres de riu. Un 35% d'aquest territori té algun tipus de protecció ambiental, tot i que també inclou les nuclears d'Ascó.

Una marca de qualitat que fa compatible la preservació del medi amb el desenvolupament econòmic sostenible

L'any 1970 la Unesco va posar en marxa el programa Home i Biosfera o MAB, segons la sigla en anglès, que significa Man and the biosphere, amb l'objectiu que fos un instrument estratègic perquè científics, planificadors, agents econòmics i entitats del territori treballessen conjuntament en la preservació d'uns valors naturals i en el desenvolupament econòmic sostenible d'aquell espai. La idea és conservar la diversitat biològica de zones del planeta amb valors naturals importants i fer compatible l'activitat humana amb aquests valors. «En un primer moment la filosofia era de preservació estricta de l'entorn natural, però el 1995 ja es va veure clar que la millor manera de conservar aquells espais naturals era garantint que la població local hi pogués viure i guanyar-se la vida», explica Luciano Sánchez, membre del comitè espanyol del programa MAB de la Unesco. Actualment a l'Estat espanyol hi ha 43 espais que han estat declarats reserva mundial de la biosfera, dels quals només un, el Parc Natural del Montseny, és a Catalunya. Les Terres de l'Ebre serien la segona reserva catalana i tenen prou valors naturals per aconseguir aquesta declaració, una declaració que no representaria un increment del grau de protecció, ja que l'Ebre disposa de dos parcs naturals (el Delta de l'Ebre i els Ports) i diverses zones incloses dins la Xarxa Natura 2000, així com de diversos espais PEIN. Aquesta declaració comportarà una aportació econòmica directa del govern de l'Estat, però no gaire significativa. El més important és la difusió internacional del territori que representa i el reconeixement dels seus valors naturals, paisatgístics i culturals. A més, segons els seus defensors, facilita i incrementa l'atorgament d'ajudes a les diferents polítiques sectorials (agràries, turístiques, d'infraestructures, etc.) de les diferents administracions.

Si al final hi ha consens al territori per començar el procés, s'hauran d'elaborar una proposta i un pla d'acció que el Departament de Medi Ambient haurà de traslladar al comitè espanyol del programa MAB, que té caràcter consultiu i que és l'òrgan encarregat de fer arribar les candidatures al comitè de la Unesco, que és qui decideix en última instància quins espais es declaren i quins no.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.