Endesa dóna per «normalitzada» la situació tot i que queden 400 abonats sense llum

Ja hi ha 319 generadors repartits, i es mantindran durant setmanes mentre la companyia repara les línies danyades

Els veïns dels municipis de bona part de la Costa Brava s'hauran d'acostumar a conviure unes quantes setmanes amb els grups electrògens. Aquesta serà una conseqüència més del temporal de fa més d'una setmana, perquè Endesa ja ha explicat que no es retiraran fins que les línies no estiguin completament a punt per recuperar el subministrament elèctric. En l'apagada de Barcelona, hi van estar més de tres mesos, i sembla que a les comarques gironines hi podrien estar durant un termini semblants. Segons explicava ahir Endesa, «els grups electrògens hi estaran els dies que faci falta», i ara l'objectiu prioritari és garantir el subministrament de tots els abonats i, mentrestant, anar reparant les línies danyades. Més de 1.200 persones treballen amb aquest objectiu. En les línies menys afectades, s'hi arreglen punts concrets, mentre que en les que s'han de reconstruir –es farà seguint els mateixos criteris que fins ara, segons la normativa– s'adopten solucions provisionals que permetin el subministrament elèctric. Mentre no es tingui la certesa que totes aquestes línies estan a punt, es mantindran els generadors.

Mesures del govern

Ara que gairebé tothom té llum, el govern planifica les mesures per reparar els desperfectes. Segons va explicar ahir el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, hi haurà una línia d'ajudes per als ajuntaments, per donar resposta a les despeses que han hagut d'afrontar per restablir serveis municipals, netejar carrers o fer tasques de protecció civil com ara habilitar els pavellons esportius. Una altra línia destacada es destinarà als boscos, sobretot els públics i els que són en espais protegits. Tot i així, el delegat va recordar la nevada que va afectar la Garrotxa i el Ripollès ara fa dos anys, en el sentit que es volen crear ajuts ràpids i àgils per als propietaris perquè puguin retirar tota la fusta dels arbres que han caigut: «Això també serà important per a la prevenció d'incendis.» A més, tot i que la prohibició de fer foc ha començat el 15 de març, s'autoritzaran totes les demandes que facin propietaris i ajuntaments per cremar la llenya dels arbres que han caigut. Finalment, el govern també vol vetllar per les indemnitzacions que reclamaran els ciutadans i les empreses: «S'ha reforçat Consum per atendre les peticions.» El primer pas que han de seguir els afectats és reclamar a la companyia elèctrica, perquè els danys han de ser individuals. Tot i que Endesa ja ha dit que intentarà atendre les demandes, si no ho fa al cap de 30 dies es pot reclamar a la Generalitat. Si s'apreciés causa de força major, llavors les ajudes s'haurien d'operar a través del consorci de compensació d'assegurances de l'Estat.

La situació escolar, normalitzada

MÒNICA CABRUJA

La situació escolar es va normalitzar ahir, amb tots els centres oberts, segons les dades de què disposava el Departament d'Educació. La recuperació de les hores perdudes, però, es preveu complicada. La presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) a les comarques gironines, Imma Fuyà, va manifestar ahir, en relació amb la vaga prevista per demà, que «els sindicats deuen tenir una causa molt justificada, ja que costa d'entendre que es pugui tirar endavant aquesta convocatòria després que hi ha hagut escoles que han passat una setmana sencera sense classes» per les conseqüències de les nevades. Demà el professorat de l'ensenyament públic no universitari està convocat a una vaga, la cinquena en dos anys, en protesta per la política educativa del departament. La Fapac comparteix amb els sindicats la demanda de més inversions, però hi discrepa pel que fa a alguna de les reivindicacions, «com la generalització de la jornada intensiva als centres públics de primària i el fre a l'autonomia dels centres públics». Els sindicats recorden que la vaga està convocada en l'àmbit nacional, i defensen la necessitat de tirar endavant la convocatòria pel «malestar general en el professorat».

Roben grups electrògens en repetidors

o.m

La falta de subministrament elèctric ha fet disparar la venda i el lloguer de generadors, tant per tenir llum durant aquest episodi com per disposar-ne en cas que hi torni a haver una altra apagada. Pel que fa als grups electrògens que va llogar Endesa a partir de dimarts per restablir el subministrament en punts sensibles, molts continuen encara en les seves posicions inicials. És el cas dels repetidors de telecomunicacions, que van fallar per la falta de subministrament i que van deixar sense telefonia mòbil i fixa molts usuaris. Segons ha explicat Rosa Morillo, de l'empresa Morillo de lloguer de generadors, fins i tot han robat els dos aparells que hi havia en dos repetidors. Un altre dels perills són els cables que porten la llum, ja que molts són de coure, i per tant hi ha un risc elevat de robatoris. Morillo ha afirmat que en molts dels grups més importants hi ha un vigilant, precisament per evitar aquestes situacions.

Respecte a les intoxicacions que hi ha hagut aquests últims dies, es recomana a tothom que tingui un generador que no el deixi funcionant en recintes tancats o humits, que s'instal·lin en superfícies planes, i que s'eviti la proximitat amb altres aparells que generin focus de calor, com cuines o estufes. Des de Morillo també han recomanat que els generadors que es facin servir hagin passat les inspeccions, i han explicat que ara mateix tenen tots els aparells reservats per Endesa, i que no tenen estoc en totes les seves seus de l'Estat espanyol. De fet, hi ha diversos tipus de grups electrògens, des dels de més potència –uns 1.200 quilowatts per hora– als més petits, d'uns 100 kw/h. Per a masies, restaurants o comerços se'n fan servir de 5 o 10 kw/h, que és aproximadament el consum que es contracta amb la companyia per una casa. En els casos dels grups més grans, és la mateixa companyia la que emplena el dipòsit de gasoil, ja que aquest s'acaba entre les 8 i les 18 hores en funció del seu rendiment.

172 intoxicats per inhalació de fum

NÚRIA ASTORCH

Fins a 172 persones s'han intoxicat per la inhalació de monòxid de carboni des que el dia 8 a la tarda hi va haver l'apagada generalitzada a la demarcació de Girona i molts veïns van recórrer als brasers i generadors d'ús domèstic per escalfar-se. Segons va informar ahir el Departament de Salut, la major part dels casos es van produir i notificar al llarg de la setmana passada i durant el cap de setmana només es van atendre dues persones. El departament considera improbable que hi hagi més casos. El veí de l'Escala que es va intoxicar el dia 10 a la nit per la inhalació de gas tòxic mentre feia tasques de vigilància en un càmping continua ingressat a l'hospital de Palamós. La seva evolució és favorable. Aquella mateixa nit va morir una veïna de 41 anys d'Ultramort per la inhalació de monòxid de carboni procedent d'un generador instal·lat a la llar. Amb tot, els afectats per aquest tipus d'intoxicacions han presentat, majoritàriament, símptomes lleus i només 20 han hagut de rebre tractament a la cambra hiperbàrica de l'hospital de Palamós. D'altra banda, encara hi ha dos CAP, el de Cassà i el de Caldes, que funcionen amb generador. I l'hospital de Blanes també treballa amb aquest sistema bàsicament per no sobrecarregar la xarxa elèctrica.

Línia de suport de Caixa Girona

S.G-A

Caixa Girona ha obert una nova línia de suport de finançament a les empreses, els autònoms, els comerços i els professionals, adreçat a donar suport als damnificats pel temporal de neu del 8 de març. La nova línia de l'entitat financera gironina es basa en préstecs que poden arribar fins als 200.000 euros, en condicions molt preferents i amb un termini de fins a quatre anys. Té una carència en els primer mig any, això és que el client no haurà de pagar cap quota, ni d'amortització ni d'interessos durant els primers sis mesos, donant temps d'aquesta manera als afectats de percebre les indemnitzacions corresponents. Aquests préstecs també estan exempts de qualsevol tipus de comissió. La sol·licitud dels préstecs es pot fer en qualsevol oficina de l'entitat només presentant la carta de denúncia a la companyia elèctrica i/o a les institucions públiques amb el detall dels perjudicis soferts.

Les reclamacions per les apagades

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa coordinarà amb les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols el procés de reclamació de les empreses per les apagades, que van afectar la indústria, el comerç i el turisme.

alt empordà

Portbou vol una denúncia conjunta pels talls de llum

m.v

L'alcalde de Portbou, Antoni Vega, aposta perquè tots els municipis afectats a l'Alt Empordà pels talls de llum facin una denúncia conjuntament contra Endesa. Segons ha explicat l'alcalde, està previst que aquesta situació es discuteixi en el consell d'alcaldes que s'ha de celebrar avui. Vega lamenta el tracte que va rebre de la companyia sobretot amb la instal·lació de generadors.

sT. f. de pallerols

Nou cases sense electricitat

J.c

Nou cases del barri de la Salut de Sant Feliu de Pallerols continuen sense tenir electricitat i, a més, es tracta d'habitatges que es van quedar sense llum el dilluns de la nevada al matí. La resta d'habitatges de Sant Feliu i de les Planes d'Hostoles van tenir el tall de subministrament a la tarda del mateix dilluns i durant una mica més d'un dia. L'alcalde, Joan Casas, ha reclamat ajuda al delegat del govern a Girona i ha dit que durà al ple una queixa contra la companyia.

LA SELVA

És impossible entrar als boscos sense un xerrac

j.m.s

Continua sent impossible avaluar i concretar els danys que la nevada va causar als boscos de la Selva, segons expliquen des del Consorci Forestal. I no és ja una qüestió de neu. La quantitat d'arbres i branques que han caigut impossibiliten l'accés a la massa forestal, fins al punt que no és poden recórrer més de 100 metres per un camí o pista sense un xerrac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.