Urbanisme

Urbanisme

La recuperació del nucli històric

Tortosa ha tapiat unes cent cases buides al nucli antic

L'Ajuntament ha actuat pel seu compte quan els propietaris dels habitatges se n'han desentès o no han estat localitzats

Alguns pisos presentaven un estat ruïnós o s'usaven per al tràfic d'estupefaents

L'Ajuntament de Tortosa ha hagut de tapiar un centenar de cases durant el 2010, en tots els barris del nucli històric. Segons ha explicat l'alcalde, l'objectiu de la mesura ha estat bàsicament impedir l'accés en alguns baixos i en habitatges, en els casos en què els edificis havien estat declarats ruïnosos; per solucionar problemes de neteja o de salubritat, o per evitar que els ocupin. “En la detecció dels casos més urgents hem tingut la col·laboració de les associacions de veïns de Santa Clara, del Rastre, de Remolins i del Centre-Nucli Històric”, ha remarcat Ferran Bel. Així, l'alcalde ha explicat que l'Ajuntament ha actuat sobretot tapiant els habitatges on es generaven problemes de convivència a causa de l'ocupació irregular dels pisos. En casos concrets, s'ha fet el mateix quan se sabia que les cases abandonades eren usades per al consum o el tràfic d'estupefaents.

Fa un parell d'anys, el govern municipal ja va decidir tallar de soca-rel aquest tipus d'ocupacions. El maig del 2009, Bel va dir que ja havien tapiat unes 40 cases buides al nucli antic en només un any. De fet, va destacar que havien arribat a tapiar una casa fins a tres vegades, en una mateixa setmana. En tots aquests casos, el consistori assumeix les obres de manera subsidiària, després d'haver contactat amb els propietaris –si s'han desentès de la seua obligació de reparar o barrar el pas als habitatges–, o quan els amos dels pisos no han estat localitzats. Al setembre, després d'un incendi, es va tapiar una casa ocupada irregularment al carrer de la Mercè.

LA FRASE

Hem tapiat alguna casa abandonada que era usada per al consum i la venda d'estupefaents
Ferran Bel
Alcalde de Tortosa

LA XIFRA

2
anys
és el temps per inscriure al registre la càrrega dels que incompleixen ordres municipals, i expropiar-los el pis.

Reformar i llogar els pisos buits

G.M.

Una delegació de la Cambra de la Propietat Urbana –amb el delegat a Tortosa, Àngel Guimerà, i el president a Tarragona, Lluís Vives Ayora– s'ha reunit amb l'alcalde tortosí, Ferran Bel. L'objectiu era presentar-li el projecte Reformar i llogar, per promoure la rehabilitació de pisos desocupats per posar-los al mercat de lloguer. El programa, que té el suport de l'Ajuntament i la col·laboració de les Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, d'Habitatge de la Generalitat i de La Caixa –amb una oferta especial de finançament–, pretén facilitar als propietaris la reforma i lloguer dels pisos buits, sense cap desemborsament inicial. En aquest sentit, es poden acollir al pla tots els propietaris d'un habitatge desocupat que necessite una reforma bàsica per llogar-lo, i que volen rehabilitar-lo i obtenir-ne una rendibilitat, estalviant-se temps i sense anticipar diners per a la reforma. La Cambra s'ocupa de les gestions i dels tràmits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.